Jussprofessor reagerer på internering av barnefamilie

Asylsøkere som skal sendes hjem i luftegården til Utlendingsinternatet på Trandum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Asylsøkere som skal sendes hjem i luftegården til Utlendingsinternatet på Trandum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uke satt en familie med fire barn internert under fengselslignende forhold på Trandum utlendingsinternat. – En uanstendig praksis som må ta slutt, sier jussprofessor Mads Andenæs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke fastslo lagmannsretten at Kamila (8), Springhar (10) og Sangar (15), Shughla (16), og foreldrene Mir Wais (33) og Ghulam (36) fra Afghanistan skulle løslates. Da hadde Basharpal-familien, som er utvist fra Norge, allerede sittet på internatet i en uke, ifølge VG.

I Norge er det forbudt å sette barn under 14 år i fengsel. Selv om Trandum har blitt kritisert for å være mer inngripende enn mange fengsler, regnes ikke internatet som et fengsel i tradisjonell forstand. Jussprofessor og ekspert på menneskerettigheter, Mads Andenæs, mener praksisen er brudd på menneskerettighetene.

– Utenlandske småbarn blir utsatt for overgrep i strid mot rettsregler. Denne praksisen er uanstendig og umenneskelig og må ta slutt, sier han.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) forteller at familier kan bli plassert på Trandum i påvente av retur.

– Alternativet ville i noen saker vært at foreldre og barn ble atskilt. For mange barn vil det kunne være uheldig, sier hun.