Forbud mot lue og caps – religiøse hodeplagg tillatt

Ingen luer eller capser – eller yttertøy – blir tillatt i Enebakk-skolene. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Ingen luer eller capser – eller yttertøy – blir tillatt i Enebakk-skolene. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når elevene i Enebakk i Akershus møter opp på skolen etter ferien, må de ta av lue eller caps før de kommer inn i klasserommet. Hijab og andre religiøse hodeplagg er imidlertid lov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Romerikes Blad er det flertall bestående av KrF, Ap, SV, Venstre og MDG som i kommunestyret har vedtatt at «bruk av hodeplagg og yttertøy i timene ikke er tillatt». Straffen kan bli anmerkning, gjensitting eller brev med hjem.

Det er gjort unntak for plagg som hijab og turban, siden det i et rundskriv fra Utdanningsdirektoratet heter at det ikke er hjemmel for å forby religiøse hodeplagg.

– Jeg tror ikke at et sjal rundt ansiktet, så lenge det ikke henger foran, er et problem. Du kan se hele ansiktet og mimikken. Det er forskjell på det og en caps som omtrent henger over nesa, sier ordfører Øystein Slette (Ap), som selv har jobbet som lærer.

Les også: Iranske menn med hijab i solidaritet med kvinner

Høyre i Telemark vil vurdere hijabforbud i barneskolen

Tajik vil ha hijabforbud i barneskolen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp stemte mot forslaget, og partiets representant Dag Bjerke mener forbudet vil skape unødvendig mye byråkrati.

– Det har jo skjedd at varmeanlegget ikke har fungert ordentlig, noe som har ført til kalde klasserom. Skal elevene få lov å ha på ytterjakka da, eller skal de bli straffet fordi de fryser? Skolene har så langt klart å håndtere slike problemstillinger selv, det bør de få fortsette med, sier han.