Advokatprofil ber om ro rundt meddommerne i Hemsedal-saken

Advokat John Christian Elden ber om ro rundt meddommerne i Hemsedal-saken.
Advokat John Christian Elden ber om ro rundt meddommerne i Hemsedal-saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den profilerte advokaten John Christian Elden mener det må bli slutt på det han kaller en lynsjemobb mot meddommerne som frikjente de tre voldtektstiltalte i Hemsedal-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag kveld demonstrerte flere tusen mennesker for kvinners rettssikkerhet, i kjølvannet av at tre menn ble frikjent for å ha voldtatt Andrea Voll Voldum i Hemsedal i 2014.

Den nå 21 år gamle kvinnen har navngitt de tre mennene i et innlegg på Facebook. Det har ført til at de har mottatt trusler, og blitt tvunget til å reise utenlands.

Også de tre meddommerne som stemte for frifinnelse har mottatt trusler, og flere meddommere har nå kontaktet domstolene med ønske om å trekke seg.

– Kan ikke ha en lynsjemobb

De siste dagenes oppmerksomhet rettet mot meddommerne har fått advokatprofil John Christian Elden til å reagere.

I et innlegg på sin egen blogg skriver Elden:

– Skal noen fortsatt ønske - og makte - å gjøre tjeneste ved å yte sitt beste og gi en samvittighetsfull vurdering, kan vi ikke ha en lynsjemobb av aktivister som ikke har vært tilstede i retten, som måtte mene de som har avgjort tar feil og bør utsettes for represalier eller sjikane, skriver Elden i bloggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han minner også om at det er fagdommerne som til slutt skriver dommen, også på vegne av meddommerne, uavhengig av om de skulle tilhøre flertallet eller mindretallet.

– Er formuleringene dårlige, behøver det ikke være noe feil med meddommernes tankegods. Når grov uaktsomhet ikke synes vurdert, er det fagdommernes ansvar å sørge for at alt vurderes av alle dommerne og formuleres på en forsvarlig måte i dommen, skriver Elden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Endelig kjenner Andrea seg trygg i Oslo

– Kunne fått et annet utfall

Han peker også på tilfeller hvor meddommerne har stemt ned fagdommerne, og endt på domfellelse.

– Jeg har vært med på voldtektsanklager der fagdommere ville frifinne, men hvor de ble overstemt av lekdommere. Jeg hørte ikke lynsjemobbens angrep mot lekdommerne i den saken. Et systems berettigelse kan vanskelig være avhengig av hvilket konkret bevisresultat de kommer til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elden understreker at han selv ikke var til stede i lagmannsretten, men han tror saken kunne ha fått et annet utfall dersom den hadde endt i Høyesterett.

– I den mye omtalte voldtektssak fra Hemsedal mener mange mye. Selv har jeg gitt uttrykk for at jeg ved å lese meddommernes avgjørende bevisvurdering holder det sannsynlig at Høyesterett ville kommet til at de tiltalte hadde opptrådt grovt uaktsomt, og derfor kunne vært domfelt. Det er ren rettsanvendelse og saken ville vært godt egnet til å trekke de prinsipielle juridiske grensene for hva som er grov uaktsomhet i en voldtektssak.

Les også: Tidligere Høyre-ordfører oppfordret til vold mot voldtektsfrikjente