Kraftig nedgang i antall somaliere som får statsborgerskap

Bashe Musse, talsmann for Somalisk Nettverk, har det siste året fått mange henvendelser fra somaliere som får avslag på søknad om statsborgerskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Bashe Musse, talsmann for Somalisk Nettverk, har det siste året fått mange henvendelser fra somaliere som får avslag på søknad om statsborgerskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

60 prosent færre somaliere fikk norsk statsborgerskap i fjor sammenlignet med året før. Årsaken er tvil om identitet, sier UDI.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og Statistisk sentralbyrå (SSB) viser nedgang i antall innvilgelser av statsborgerskap for søkere fra Somalia, skriver Klassekampen.

Tallene viser at 700 færre somaliere fikk norsk statsborgerskap i fjor sammenlignet med året før – en nedgang på 60 prosent.

Fungerende områdeleder i UDI, Maria Andersson sier de har skjerpet kravene til identitetsavklaring av somaliere på bakgrunn av tilfeller av ID-juks.

– Et ikke ubetydelig antall søkere som har oppgitt å være fra Somalia har i realiteten vært borgere av naboland til Somalia, sier Andersson, som legger til at økt kunnskap har gitt UDI og politiet et bedre grunnlag for å fastslå om søkeren har oppgitt korrekt identitet.

– Vi avdekker derfor flere forhold der identiteten ikke er tilstrekkelig klarlagt i dag enn det vi gjorde for noen år tilbake. I dette ligger det at flere vil kunne få avslag på sin søknad om norsk statsborgerskap, sier Andersson.

Personvernpolicy