Kan komme snø siste uken i sommerferien

Sommeren har vært preget av bygevær over hele landet.
Sommeren har vært preget av bygevær over hele landet. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Lavtrykket fra Vestlandet gir kald og nordlig luft i det meste av Norge, og det kan komme snø i de høyeste fjellovergangene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange går inn i sin siste uke med sommerferie, og det er duket for Øyafestivalen i Oslo. Det kan bli en kald fornøyelse for mange.

– Det blir veldig kjølig, og onsdag og torsdag vil temperaturene være lave for årstiden over hele landet, bortsett fra i Troms og Finnmark. Vi får snev av både høst og vinter, sier Geir Ottar Fagerlid, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til NTB. Dette er ikke uvanlig ifølge statsmeteorologen.

Sjekk hvordan været blir der du er med ABC Nyheters værtjeneste

– Folk må kle seg

På tross av at det meldes om temperaturer helt ned på åtte grader når Øyafestivalen braker løs onsdag, er ikke PR-sjef, Jonas Prangerød, bekymret.

– Parken ser fin ut og vi har hatt regn på festivalen de siste to årene, så jeg tror det skal gå fint. Folk må bare kle seg etter forholdene, men vi har et publikum som er vant til det, sier Prangerød.

Snøbyger

Verre vil det kunne bli for dem som bruker de siste feriedagene sine i fjellet.

– Det vil kunne komme snøbyger i de høyeste fjellovergangene, også i Sør-Norge, og turister som overnatter i fjellet, vil plutselig kunne våkne til snø, sier statsmeteorologen.

Han sier det kan være greit å varsle folk om dette.

Les også: Regnskader for minst 100 millioner på Østlandet

Nedbørsrekord

Sommeren har vært preget av bygevær over hele landet. Bergen har notert ny nedbørsrekord, og på Bygdøy i Oslo ble det i helgen målt 55 millimeter nedbør på to timer. Dette skjer bare hvert 25. til 50. år. Til og med Sivilforsvaret måtte bistå i forbindelse med regnværet på Østlandet i helgen, og mandag og tirsdag er det varslet om flomfare på Vestlandet.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utstedt flomvarsel for Sogn og Fjordane, Hordaland og deler av Rogaland.

Ifølge Storm-meteorolog Roar Teigen er det ikke utenkelig at det kan komme 150 millimeter enkelte steder i løpet av 36 timer, melder TV2.

Les også: Skypumpe og styrtregn skapte kaos på Østlandet

– Ikke vant til slikt vær i august

– Det er et lavtrykk vi vanligvis får om høsten og vinteren. Folk er ikke vant til slikt vær i august. Les værmeldingen og ta forholdsregler, sier Roar Teigen.

Enkelte steder vil vindkast kunne komme opp i 25 meter pr. sekund. Vinden vil bli sterkest på Vestlandet, men både på Sør- og Østlandet er det ventet mye vind.

Fjord Line har kansellert to av tre seilinger fra Kristiansand til Hirtshals mandag.