NATO sveiper kysten for gamle miner

De neste to ukene skal en minejegerstyrke bestående av ni NATO-skip lete etter miner fra krigens dager langs kysten av Nord-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i Nord-Norge antas det at det ligger igjen 7.000 miner fra andre verdenskrig, melder NRK. Derfor skal opptil ni skip søke gjennom «områder av interesse» nå på sensommeren.

– Det er såpass mye sprengstoff som ligger igjen, at man må ha en plan for å fjerne det, og det er det denne NATO-styrken skal bidra med, forklarer orlogskaptein Are Ølberg. Han er forbindelsesoffiser mellom norske myndigheter og utenlandske marinefartøy som gjester norske havner.

Historiske hendelser, militære loggbøker og vitneobservasjoner er noe av det som legges til grunn når mulige områder med miner skal identifiseres.

– Det kan også være at fiskere eller andre har gjort funn der, sier Ølberg.

Når en mine blir funnet, brukes det miniubåter og dykkere til å dokumentere funnet og plassere en sprengladning for å detonere minen på en trygg og kontrollert måte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus