Storskog-rapport viser mangler i asylhåndteringen

Flere asylsøkere tok seg i 2015 over grensa mellom Norge og Russland på Storskog. Onsdag kom Politidirektoratets rapport om håndteringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Flere asylsøkere tok seg i 2015 over grensa mellom Norge og Russland på Storskog. Onsdag kom Politidirektoratets rapport om håndteringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finnmark politidistrikt skulle vært styrket på et tidligere tidspunkt da asylstrømmen over Storskog var på topp. Det erkjenner langt på vei en evaluering utført av Politidirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først og fremst synes jeg det veldig positivt at Politidirektoratet har tatt initiativet til en slik evaluering. Etter min mening så viser det at man ønsker å lære, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt til NRK.

Onsdag ble Storskog-rapporten med tittelen «Den langsomme krisen – asylankomster over Storskog grensepasseringssted – erfaringer fra høsten 2015» klar.

Les også: Politiet ser utfordringer ved 40 grensepasseringer i Norge, men vil ikke si hva de er

Hætta mener beredskap er det viktigste punktet i rapporten, og hun håper det tas lærdom av det som skjedde. Også utilstrekkelig forståelse av lokale forhold i Øst-Finnmark legges fram som noe av grunnen til at det tok over en måned før Politidirektoratet innså alvoret i situasjonen på Storskog.

– Når man sitter i Finnmark, er det langt mellom politimennene våre, selv om vi er mange til sammen. Jeg forstår at det kan være vanskelig å forestille seg våre operasjonsområder for folk som sitter «sørpå». Med denne evalueringen, lytter de kanskje neste gang de får en varsling fra en politimester, sier Hætta.

I løpet av høsten og vinteren 2015 tok til sammen 5.500 asylanter seg inn til Norge via Russland.

Les også:

95 prosent færre asylsøkere til Norge

Historier fra den andre siden (av Middelhavet)