Regjeringen bekymret for den akademiske friheten i Tyrkia

Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret for situasjonen i utdanningssektoren i Tyrkia. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret for situasjonen i utdanningssektoren i Tyrkia. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende (H) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er bekymret for situasjonen ved tyrkiske utdanningsinstitusjoner etter kuppforsøket og unntakstilstanden i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to statsrådene peker på at situasjonen er uoversiktlig, særlig innenfor høyere utdanning. Fire rektorer er suspendert og 1.557 dekaner er bedt om å stille sine plasser til rådighet. Dessuten skal mer enn 15.000 øvrige ansatte i utdanningssektoren være suspendert.

– Det er viktig at de akademiske miljøer i Tyrkia ikke blir varig skadet etter en prosess der alle antas skyldige til det motsatte er bevist. Det internasjonale samfunnet må derfor følge nøye med på det som skjer i Tyrkia framover, skriver Brende og Røe Isaksen i et svar på et åpent brev fra rektorene ved Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo og Akershus, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, NTNU, Universitetet i Tromsø, Nord Universitet, NMBU og Det teologiske menighetsfakultet.

Les også: Kroken på døra for 131 tyrkiske medier etter kuppforsøk

– Bekymret

Brende og Røe Isaksen legger imidlertid til at rådet for høyere utdanning i Tyrkia nylig har uttalt at suspensjonene er midlertidige, og at det er sannsynlig at de fleste vil komme tilbake til sine stillinger etter en etterforskningsprosess.

– Det store antallet suspensjoner gjør oss bekymret for den akademiske friheten i landet. Uten akademisk frihet er det ikke mulig å stille spørsmål ved etablerte sannheter og utvikle ny kunnskap, skriver de i sitt svar.

Les også : Tyrkia-ekspert: – Kuppforsøket verkar gløymt i Noreg

Personvernpolicy