Utvist asylsøker (27) siktet for drap på Tromsø-kvinne (32)

Kvinne drept av mann, i Røstbakken i Tromsø. Krimteknikere ankommer åstedet.
Kvinne drept av mann, i Røstbakken i Tromsø. Krimteknikere ankommer åstedet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 27 år gammel utvist asylsøker som sier han er fra Kongo, er siktet for drapet på sin ekskjæreste – 32 år gamle Linn Olsen Uteng fra Tromsø – torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Klokken 19.50 torsdag kveld pågrep vi en 27 år gammel asylsøker som opplyser at han er fra Kongo. Han søkte asyl i Norge i 2008. Den drepte er en 32 år gammel norsk kvinne, opplyste politistasjonssjef Morten Pettersen på en pressekonferanse på politihuset i Tromsø fredag ettermiddag.

Den drepte kvinnen er 32 år gamle Linn Olsen Uteng fra Tromsø, som ifølge lokale medier jobbet i omsorgstjenesten i Tromsø kommune. Politiet bekrefter at de tidligere har hatt en relasjon, men håper vitneavhør vil gi dem nærmere svar på hvordan forholdet mellom dem har vært den senere tiden.

Les også: Kvinne funnet død i Tromsø– mann siktet for forsettlig drap

Politiet etterforsker drapet på kvinne i Tromsø

Mannen som er siktet for drapet på en kvinne i Tromsø torsdag kveld, er en 27-årig asylsøker som sier han kommer fra Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Relasjon

Ifølge Nordlys bodde 32-åringen i Kroken – i det området politiet først rykket ut til da de like før klokken 18.30 torsdag kveld fikk melding om at det hadde skjedd en alvorlig kriminell handling.

Snaut halvannen time etter meldingen endte politiets patruljer opp i en leilighet i Røstbakken, noen hundre meter sørvest for Tromsø sentrum, hvor de fant den døde kvinnen og 27-åringen.

Det var en bekjent av siktede som disponerte leiligheten i utleiekomplekset i Røstbakken.

– Så langt politiet kjenner til, var det kun avdøde og siktede som var til stede da drapet skjedde. Vi har avhørt mannen som disponerte leiligheten, som et vitne, men kan ikke gå nærmere inn på forklaringen, sier Morten Pettersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke mulig med retur

Politiet bekreftet på pressekonferansen mange av opplysningene som er framkommet i mediene, blant annet at 27-åringen er vedtatt utvist fra landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For å få uttransportert en utvist asylsøker må vedkommendes ID være verifisert og det må være praktisk mulig å returnere vedkommende til sitt hjemland, sier forvaltningssjef Astrid Nilsen i Troms politidistrikt.

Politiets utlendingsenhet opplyser at forutsetningene for retur av den drapssiktede ikke har vært til stede.

– I denne konkrete saken er vilkårene om sikker identitet og aksept fra hjemland ikke til stede. I perioder har utlendingen oppholdt seg på ukjente adresser, også utenfor Norge, noe som har komplisert arbeidet med verifisering av identitet, understreker PU.

Fengslet

27-åringen ble tidligere fredag varetektsfengslet i fire uker, hvorav de første to ukene i full isolasjon og brev- og besøksforbud i hele perioden.

– Siktede har så langt verken forklart seg for politiet eller under fengslingsmøtet. Han har opplyst at han ikke føler seg klar for å forklare seg ennå, sier politistasjonssjef Pettersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiadvokat Thomas Rye-Holmboe opplyser at det er faren for bevisforspillelse som gjorde at politiet ba om to uker i full isolasjon for den drapssiktede mannen.

Foreløpig ønsker ikke politiet å gå ut med mer informasjon om selve drapshandlingen. Tromsø-politiet har så langt bedt om bistand fra Kripos, selv om de hele tiden har en tett dialog med dem om saken.

Redusert etterforskning

Politiet brukte alle tilgjengelige ressurser på etterforskningen de første timene og gjennom natten fredag. Gjennom helgen vil etterforskningen fortsette med flere vitneavhør og undersøkelser, men med noe redusert styrke.

– Det er etter hvert litt færre arbeidsoppgaver som må gjøres. Derfor reduserer vi innsatsen noe, sier Morten Pettersen.