Flere tusen år gammel helleristning vandalisert

PØBLER: Noen har risset i den ikoniske helleristningen "Skiløperen" som har stått urørt i mellom 4-5000 år. Også tre andre helleristninger, som er en del av helleristningsfeltet "Valen" på Tro i Nordland, har blitt risset opp.
PØBLER: Noen har risset i den ikoniske helleristningen "Skiløperen" som har stått urørt i mellom 4-5000 år. Også tre andre helleristninger, som er en del av helleristningsfeltet "Valen" på Tro i Nordland, har blitt risset opp. Foto: Nordland Fylkeskommune / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen år gamle Helleristninger på Tro i Nordland er blitt risset i, deriblant «Skiløperen» som ga inspirasjon til piktogrammene fra Lillehammer-OL i 1994.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er selve skiløperen som har fått størst skader. Det er en spiss gjenstand som har laget flere riss både i og utenfor de gamle hoggmerkene. Figuren fremstår ikke lenger i sin opprinnelige form, og vi vil aldri kunne oppleve dem slik de har fremstått i 4.000 til 5.000 år, sier fylkesarkeologen i Nordland, Tor-Kristian Storvik, til NRK. Han anmeldte hærverket torsdag ettermiddag.

Helleristningene er en del av det som kalles Valenfeltet, som viser en typisk jaktscene fra steinalderen.

Skiløperen var inspirasjonen bak symbolene for de ulike grenene under OL i 1994, og den er én av fire helleristninger som er blitt vandalisert.

Les også: 42 ukjente helleristninger er oppdaget i Østfold

Ordfører Bård Anders Langø synes det er trist at en av turistattraksjonene i Alstahaug kommune er ødelagt.

– Disse symbolene bruker vi for å reklamere for Alstahaug, og det blir trist dersom vi må dekke til «Skiløperen» som er mest kjent internasjonalt, sa ordføreren til Helgelendingen , hvor saken først ble omtalt.