42 ukjente helleristningsfelt oppdaget i Østfold

Disse helleristningene ved Kjenne på Onsøy i Fredrikstad kommune er blant helleristningsfeltene som Tormod Fjeld har oppdaget i Østfold det siste året. Bildet er tatt i forbindelse med dokumentasjon og oppkrittning av arkeologer i Østfold Fylkeskommune tidligere i år.
Disse helleristningene ved Kjenne på Onsøy i Fredrikstad kommune er blant helleristningsfeltene som Tormod Fjeld har oppdaget i Østfold det siste året. Bildet er tatt i forbindelse med dokumentasjon og oppkrittning av arkeologer i Østfold Fylkeskommune tidligere i år. Foto: Tormod Fjeld / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På litt over ett år har hobbyarkeolog Tormod Fjeld funnet 42 ukjente helleristningsfelt i Østfold. Figurene kan være nesten 3000 år gamle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når du finner flotte figurer som er laget av fortidens mennesker hogget inn i fjellet, som kanskje ingen har sett på 3000 år, føles det spesielt, sier Fjeld til Moss Avis.

På litt over ett år og i løpet av et tresifret antall turer har Fjeld funnet 42 nye felt. Et felt er en flate på et fjell med en eller flere figurer, og et felt kan ligge alene i landskapet, eller sammen med flere andre.

Tidligere var det registrert seks helleristningsfelt i Råde. Etter Fjelds turer er antallet nå 28. I tillegg har han funnet 19 felt i Fredrikstad og ett i Sarpsborg. Hobbyarkeologen forteller at han finner mange ulike figurer på turene sine, men betydningen av helleristningene er fortsatt ukjent.

Arkeolog David Vogt ved kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo er en av landets fremste eksperter på helleristninger. Han sier helleristningene er laget i yngre bronsealder, i perioden fra år 800 til 500 f.Kr.

– Helleristninger er noe av det vanskeligste å forske på fra fortiden. Vi vet veldig lite om samfunnene fra den tiden. Men man kan anta at helleristningene var symboler og bilder som var ment som kommunikasjon, sier Vogt.