Rasstengte tunneler blir ikke åpnet på flere dager

Store steinblokker raste ned på E16 i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag. E16 mellom Aurland og Gudvangen blir stengt i flere dager etter raset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flenjatunnelen, Gudvangatunnelen og Stalheimstunnelen er alle stengt på grunn av steinraset som gikk like ved Gudvangen.

Det er enorme steinblokker som har laget store skader på veibanen, følge Statens vegvesen. Ifølge Sogn Avis er enkelte steinblokker på størrelse med en personbil.

En entreprenør fra Vegvesenet er på plass på stedet for å evaluere skadeomfang, og en geolog er på vei.

– Veien blir stengt ut dagen og vel så det, opplyste trafikkoperatør Morten Hansen i Vegvesenet til NTB like etter 17.30, en halvtime etter at meldingen om raset kom ved 17-tiden.

– Det er et svært skred som kommer langt oppe fra fjellsiden. Det er mye trafikk her, men denne gangen ble ingen tatt, sier innsatsleder Frank Liestøl til NRK.

Han sier veien vil bli stengt i dagevis.

Et steinras traff tirsdag ettermiddag E16 i Nærøydalen i Sogn. Tre tunneler mellom Aurland og Gudvangen er stengt på grunn av raset. Foto: Margit Hylland / NTB scanpix
Et steinras traff tirsdag ettermiddag E16 i Nærøydalen i Sogn. Tre tunneler mellom Aurland og Gudvangen er stengt på grunn av raset. Foto: Margit Hylland / NTB scanpix

To biler truffet

To biler er likevel rammet, men de sto parkert, og ingen ble skadd.

– Det var to laksefiskere som fikk steiner over bilene. De to fiskerne var ute i elven og ble derfor ikke truffet, sier Liestøl.

Steinraset skjedde om lag 1 kilometer fra Gudvangen i retning mot Voss. Vegvesenet ber reisende om å ikke kjøre via Gudvangen. Ifølge Bergens Tidende strekker raset seg over en strekning på 300 meter.

– Entreprenører skal rydde veien slik at trafikantene som står i kø og som skal mot øst, kan kjøre videre, opplyser Hansen i Vegvesenet.

Et vitne opplyste til NRK tidligere i ettermiddag at raset fortsatte like etter at det første raset ble meldt.

– Det er store steiner som raser ned. Det ligger i alle fall fire blokker i veien, og det kommer mer ned hele tiden, sier en mann til kanalen.

Da kanalen snakket med mannen forsøkte han å komme seg vekk fra stedet så raskt som mulig. Politiet har laget en stor sikkerhetssone på begge sider av raset.

Geologer skal trolig opp i helikopter for å se om det er fare for flere ras.

Tatt skog og mark

Raset har tatt både skog og mark i området, ifølge eieren av Gudvangen camping, Lene Hagen. Hun opplyser til Bergensavisen at det gikk tre ras. Først et lite, så et større. Etter det gikk det ytterligere et stort ras, og da gikk strømmen.

– Da hev mannen min og kameraten seg i bilen, og kjørte for å stanse trafikken, sier Hagen til avisa.

Det var en person som kom kjørende på veien som meldte ifra om raset, ifølge politiet.

Personvernpolicy