Fengselsinnsatt frykter for sikkerheten

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

En kvinnelig innsatt mener bemanningen i Bergen fengsel er uforsvarlig. Hun mener at verken de ansattes eller de innsattes sikkerhet blir ivaretatt godt nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen har sonet halvannet år på lukket avdeling i Bergen fengsel. Til Bergensavisen forteller hun om innsatte som har tatt kvelertak på hverandre og løpt etter hverandre med stikkvåpen, og det hun mener er en uforsvarlig bemanningssituasjon.

– Terskelen hadde vært mye høyere for en innsatt å utføre vold eller å ruse seg dersom en betjent hadde vært til stede hele tiden. Dessverre er det blitt slik at ansatte ikke har tid til den innsatte lenger, og det bekymrer meg veldig, sier hun.

Bergen fengsel har totalt kapasitet til 258 innsatte.

Kvinnen er nå i åpen soning og har engasjert seg i fengselsproblematikken. Hun skryter av de ansatte i fengselet, og hun har skrevet brev til Kriminalomsorgsdirektoratet der hun påpeker ressursknapphet.

Morten Aksdal, regiontillitsvalgt i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), er kjent med saken. Han sier innholdet i brevet understreker noe de ansatte også er bekymret over.

– Det kan få alvorlige konsekvenser når de som trenger å bli sett, ikke blir det. Det kan føre til at de skader seg selv, andre innsatte eller ansatte, som et rop om hjelp.

Kriminalomsorgsdirektoratet hadde ikke anledning til å kommentere saken.

Les også:

Mange soningsfanger er ofre for vold og omsorgssvikt

Bekymring for at kvinnelige innsatte trakasseres seksuelt

Personvernpolicy