Ofotbanen stengt etter granatfunn fra 2. verdenskrig

Ofotbanen er stengt mellom Narvik og Straumsnes etter funn av eksplosiver.
Ofotbanen er stengt mellom Narvik og Straumsnes etter funn av eksplosiver. Foto: Vidar Knai / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofotbanen ved Narvik i Nordland er fredag morgen stengt etter at man fant eksplosiver fra andre verdenskrig under gravearbeider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Granaten kan inneholde opp mot 80 kilo TNT.

Togstrekningen er stengt mellom Narvik og stasjonen Straumsnes etter at flere gjenstander ble funnet like ved sporet i forbindelse med gravearbeider for å forbedre jernbanestrekningen.

Ifølge politiet i Narvik dreier det seg om eksplosiver. Eksperter fra Forsvarets bombegruppe er derfor tilkalt for å undersøke funnet. Bombegruppa flys til Bardufoss i Troms og deretter med helikopter til funnstedet. De vil ankomme rundt klokken 18 fredag kveld.

Andre verdenskrig

Det foregikk harde kamper i det aktuelle området under andre verdenskrig, og man regner derfor med at det dreier seg om eksplosiver fra denne perioden, uten at det foreløpig er fastslått av eksperter.

Banesjef Knut Karlsen i Jernbaneverket sier imidlertid til lokalavisen Fremover at gjenstanden som er funnet ligner en granat, og at de med 99 prosents sannsynlighet kan fastslå at den stammer fra krigens dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Granattypen som er funnet, kan inneholde så mye som 80 kilo med sprengstoffet TNT, skriver avisen.

Buss for tog

Jernbaneverket opplyser på Twitter at banen trolig blir stengt fram til klokka 22 fredag kveld. Et område på 200 ganger 200 meter rundt funnstedet er sperret av.

Det svenske jernbaneselskapet SJ har satt opp buss for tog for ettermiddagstoget til Luleå. Om nattoget til Stockholm blir rammet, er foreløpig ikke sikkert.

Ofotbanen går fra Narvik og inn i Sverige. Det er for det meste godstrafikk og malmtransport fra svenske gruver i Kiruna-området på strekningen, men også daglige passasjertog til Luleå og Stockholm.