Statsministeren: En veldig trist dag

Statsminister Erna Solberg møter pressen ved statsministerboligen søndag.
Statsminister Erna Solberg møter pressen ved statsministerboligen søndag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Fem år etter bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya, markeres angrepene over hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en veldig trist dag, og det er alltid krevende, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hun har forberedt seg på dagen, tenkt gjennom hvordan den vil bli og skrevet ferdig talen sin.

Det holdes markeringer i Oslo, først med en seremoni i regjeringskvartalet og deretter minnegudstjeneste i Oslo domkirke og til slutt på Utøya i Buskerud. I tillegg til statsministeren vil også tidligere statsminister, nå NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, AUF-leder Mani Hussaini, Ap-leder Jonas Gahr Støre og kronprinsparet delta i markeringene.

Det skal legges ned kranser, og navnene til de 77 drepte skal for første gang leses opp.

Over hele landet

Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene og AUF arrangerer de nasjonale markeringene. Gruppen har antydet at det heretter vil bli et mindre offisielt preg på markeringene av årsdagen.

Også i mange kommuner holdes det lokale markeringer i anledning femårsdagen for angrepene. Over hele landet bli det bli markeringer, fra de større arrangementene i hovedstaden, til mindre markeringer med kransnedleggelser og minnetaler. Støttegruppen har en oversikt over arrangementene på sin nettside.

Les også: Nybygg på Utøya symboliserer de drepte

Endret ikke Norge

Både Jens Stoltenberg og Erna Solberg mener at 22. juli-terroren ikke endret noe ved de grunnleggende strukturene i Norge.

– Ja vel, så har vi noen flere sperringer, sikkerhetskontroller og PST-styrker. Men det grunnleggende Norge er likevel det samme åpne, trygge og frie landet. Vi er de samme, det er det som er vår seier, sier Stoltenberg til Fædrelandsvennen.

Selv om Norge har klart å verne om demokratiet i etterkant av angrepet, har vi fortsatt en jobb å gjøre, sier Solberg. Hun mener Norge ikke vært flinke nok til å ta kampen mot ekstremisme.

– Det gikk litt ut av synshorisonten en stund etterpå. Og vi har sett mer ekstreme holdninger i forbindelse med migrasjonsbølgen og terror i andre land. I så måte har vi vært litt naive, sier statsministeren. Likevel mener hun det har vært mange gode tiltak i Kommune-Norge.

– Heldigvis er det Norge vi ser i dag det samme som før 22. juli, sier Solberg.

Les også: Slik påvirket 22. juli-terroren journalistene

Personvernpolicy