Maten i Norge er nesten fri for sprøytemidler

Gulrot var blant matvarene det ble funnet for mye rester av plantevernmidler i.
Gulrot var blant matvarene det ble funnet for mye rester av plantevernmidler i. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innholdet av plantevernmiddelrester i norske næringsmidler er veldig lavt, ifølge Mattilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 98 prosent av prøvene som ble analysert i 2015 var innenfor de fastsatte grenseverdiene, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

I alt ble 1.305 ferske, frosne eller prosesserte matvarer er analysert. Brokkoli, chilipepper og gulrot var blant matvarene det ble funnet for mye rester av plantevernmidler i.

Les også: Landbruket vil bekjempe jordbærangrep med forbudte sprøytemidler

Varene som velges ut til analyse, styres av en nasjonal treårsplan samt av EUs koordinerte overvåkingsprogram. Av de 1.305 prøvene var 65 prosent importerte og 35 prosent norskproduserte varer.

Undersøkelsen er koordinert av Mattilsynet og utført av Norsk institutt for bioøkonomi.

Les også: – Historien viser at kjemiske stoffer aldri er mindre giftige enn vi trodde