Gjemnes er Norges dyreste kommune å bo i

GJEMNES: I Norges dyreste kommune er det ennå noen som holder på med landbruk.
GJEMNES: I Norges dyreste kommune er det ennå noen som holder på med landbruk. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

15.739 kroner skiller Norges dyreste og billigste kommune å bo i, ifølge en ny undersøkelse fra Norsk Familieøkonomi. Aller dyrest er Gjemnes på Nordmøre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fjerde år på rad at kommunen kåres til den dyreste å bo i.

– Selv om vi ser store endringer på lista, har toppen og bunnen vært stabil i fire år. Sola kommune troner vanlig som øverst og er dermed den billigste kommunen å bo i, mens Gjemnes igjen må takke med bunnplasseringen, sier Reidi Krohn-Pettersen, sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi.

Norsk Familieøkonomi baserer analysen på tall fra Statistisk sentralbyrå og ser på hvor mye en gjennomsnittlig husstand betaler i avgift på vann, avløp, renovasjon, feiing og eventuell eiendomsskatt. Dette utgjør 5.269 kroner i Sola, mot 21.008 kroner i Gjemnes.

– I debatten om kommunesammenslåing kan slike oversikter være interessante å se på. Hvor mye høyere er avgiftene i nabokommunen? Eller betales det så lave avgifter fordi avløpsrørene ikke blir vedlikeholdt, slik at det ligger en gigantregning et lite stykke inn i fremtiden? spør Krohn-Pettersen.

Byene i Norge er ikke på toppen av listen. Oslo ligger på 29. plass, Stavanger på 51. plass, og Bergen på 68. plass over landets billigste kommuner å bo i.

Les også: Gjemnes sa nei til kommunesammenslåing

Les også: Gjemnes-bonden John gjør arbeid for tre, men har inntekt for én

Personvernpolicy