Mindre nedgang enn ventet på lærerutdanningen

OPPGANG: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterer opptakstallene for høyere utdanning og han konstaterer at lærerutdanningen fortsatt er populær.
OPPGANG: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen presenterer opptakstallene for høyere utdanning og han konstaterer at lærerutdanningen fortsatt er populær. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for skjerpede karakterkrav til lærerutdanningen, er nedgangen i antall søknader marginal. Det synes kunnskapsministeren er svært positivt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nøkkelen er gode og kunnskapsrike lærere. Vi har innført strengere opptakskrav for å komme inn på lærerutdanningen. Da kan man vente en nedgang, men jeg synes det er en gledelig overraskelse at antallet tilbud om plasser på utdanningen bare har gått ned 3,9 prosent. Vi har klart å gjøre det vi ønsker, nemlig få studenter som har et bedre karaktersnitt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

I år er det første gang studentene må ha karakteren 4 i matematikk fra videregående for å bli tatt opp ved lærerutdanningen.

– I tillegg er det spennende at over 500 søkere er villige til å bruke litt av sommeren på å oppfylle drømmen om å bli lærer ved å ta forkurs for å oppfylle kravene, sier Isaksen.

Rekordmange har fått tilbud

Rekordmange studenter har fått tilbud om studieplasser ved universiteter og høyskoler, melder Kunnskapsdepartementet. Samordna opptak har sendt ut 91.173 tilbud om studieplasser ved universiteter og høyskoler til årets hovedopptak. Det er sendt ut 2.789 flere tilbud enn i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er glad for å se at så mange er kvalifisert for høyere utdanning og at så mange får oppfylt sitt førstevalg. Kunnskap, utdanning og forskning er nøkkelen for å få til den omstillingen Norge står midt oppe i, sier kunnskapsministeren.

Les også: – Kritisk mangel på sikkerhetskompetanse i Norge

Seks av ti kvinner

Seks av ti som fikk tilbud om høyere utdanning ved årets opptak, er kvinner. Det er omtrent det samme som under fjorårets opptak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som det er flere som får tilbud om utdanning, er det noe færre som kommer inn på sitt førstevalg sammenlignet med fjoråret. Seks av ti får oppfylt sitt førsteønske når det gjelder studieplass.

Årets hovedopptak viser at det er rekordmange som ønsker å bli sykepleiere. Utdanningen opplever en økning på 20 prosent flere søknader sammenlignet med 2015.

Les også: Fire av ti lærerstudenter strøk på matteeksamen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere til Tromsø

Hovedopptaket viser også at det er stor tilstrømming til Universitetet i Tromsø. I alt 5.989 studenter har fått tilbud, noe som er en økning på 15 prosent sammenlignet med fjoråret.

– Det er kjempefint at studenter finner UiT attraktivt. Jeg håper alle som får tilbud benytter muligheten for studier i nord, sier Anne Husebekk, rektor ved UiT.

Les også: Avdekking av overgrep skal inn i lærerutdanningen

Oljekrisen skremmer ikke studentene

Til tross for nedgang i oljebransjen har 8.694 studenter fått tilbud om studieplass på teknologiske fag i år. Kunnskapsministeren mener vi trenger kompetansen deres, også etter oljen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det er som ventet at færre velger petroleumsstudier på grunn av usikkerheten i oljebransjen, men framholder at nedgangen for teknologifag generelt kun er på 2 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ungdom er generelt kloke. De skjønner at teknologi og realfag ikke bare er olje og gass. Hvis du er opptatt av det grønne skiftet, å håndtere eldrebølgen eller ulikheter i verden, så har alt det noe med teknologi å gjøre, sier Isaksen til NTB.

Han er ikke redd for å utdanne ungdom til arbeidsledighet, selv ikke innen den kriserammede olje- og gassektoren.

– Olje- og gassnæringen er tydelig på at den, selv om den ikke skal tilbake på det nivået for sysselsetting dem har hatt de siste årene, forventer at det vil bli behov for folk i fremtiden, sier kunnskapsministeren.