Nybygg på Utøya symboliserer de drepte

Her viser de frem nybygget på Utøya. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

13 ungdommer mistet livet i kafébygget på Utøya 22. juli 2011. Deler av bygget er nå bevart i hjertet av et nytt læringssenter, hvor ungdom kan reflektere over betydningen av demokrati.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taket på det nye læringssenteret, kalt Hegnhuset, holdes oppe av 69 søyler. Søylene symboliserer de 69 som ble drept på Utøya 22. juli for fem år siden.

Søylene hegnes om av 495 tynnere bjelker, én for hver av dem som berget livet.

I hjertet av det nye huset står deler av det gamle kafébygget. Mens 13 ble drept, overlevde mange andre ved å søke dekning andre steder i bygget.

– Det som er igjen, symboliserer døden, men også overlevelsen, sa AUF-leder Mani Hussaini da han viste fram det nye bygget tirsdag.

Les også: Forventningsfulle AUF-ere tar Utøya tilbake

Kulehull

Kulehull og falmede roser er bevart, og en åtte meter lang og to meter høy tidslinje er sentral i bygget. Her er flere SMS-er som ble sendt fra Utøya 22. juli utstilt, både fra ungdommer som overlevde, og fra dem som ikke gjorde det.

Hussaini sier man her fortsatt kan se synlige bevis på hva som skjedde 22. juli, og at han er glad for at AUF valgte å ikke rive hele kafébygget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor har vi gjort dette? Fordi vi mener at hvis vi ikke lærer av historien, er den dømt til å gjenta seg. Hvis ikke fremtidige generasjoner vet hva konsekvensen av ekstremisme er, så er det dømt til å gjenta seg. Derfor føler vi det som en plikt og et ansvar å videreføre historien herfra, fortsetter han.

Les også: AUF: – Det er fint å være på Utøya

For ungdommen

De nye delene av Hegnhuset er et senter for demokratilæring, og det er åpent for alle. Den fremste målgruppen er imidlertid ungdomsskoleelever.

– De som går på ungdomsskolen nå var 9-10 år den gang. De husker 22. juli som noe vondt, men ikke nødvendigvis hva det handlet om, mener AUF-lederen.

Her skal ungdommene få lære om hvilke holdninger og hvilket tankesett massedrapsmannen handlet ut fra, men også hvordan man kan verne om demokrati, ytringsfrihet og retten til å være seg selv, ifølge Hussaini.

Han mener ungdommene vil være de beste til å forsvare disse verdiene.