Hektisk sommerstart for Redningsselskapet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hittil i sommer har Redningsselskapet hatt en markant økning i antall oppdrag, sammenlignet med fjoråret. Forrige helg hadde Redningsselskapet hele 109 SAR-oppdrag (search and rescue) i tillegg til en rekke assistentoppdrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

120 flere oppdrag enn i forrige måned. Det viser Redningsselskapets statistikk for 2016.

Skipsfører på redningsskøyta Stormbull i Stavern, Ruben Langsein, mener oppgangen kommer av at Redningsselskapet har gjort seg langt mer tilgjengelig for folk.

– Vi har blitt mye flinkere på å by på oss selv og gått hardt ut på at folk skal ta kontakt med oss – uansett – så terskelen blir lavere og lavere, sier Langsein.

Les også denne: Forlatte båter er et økende problem

Like mange drukningsulykker

At folk har blitt flinkere til å ringe etter hjelp, gjenspeiles riktignok ikke i tallene for drukningsulykker så langt i år. I fjor, som i år, druknet 44 personer i løpet av årets seks første måneder. Det viser tall fra Norsk Folkehjelp.

Samtidig kan man ikke trekke så alt for mange konklusjoner allerede. Juli, august og september er månedene med flest drukningsulykker i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere mangler båtvett

Kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, Dag Inge Aarhus, mener fritidsbåt er en flott fritidsaktivitet som bidrar til at flere kommer seg ut i den flotte naturen som omgir oss.

– Men for å sikre at alle kommer trygt hjem fra en trivelig båttur så må en tenke sikkerhet, ha riktig kompetanse, holde båt og motor i orden og være edru, understreker han overfor ABC Nyheter.

Langsein har lagt merke til at det er stadig flere som kjøper seg båt og legger ut på tur uten at de egentlig har den båtvetten som trengs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da er jo telefonen til oss veldig enkel å ta dersom de skulle komme utfor problemer eller en ulykke, sier Langsein.

Han har følgende tips å komme med til nye og uerfarne båteiere som har lyst til å nyte sommeren på bølgene:

– Du må vite hvor du er og hvor du skal, du skal ta hensyn til vær og vind og, ikke minst, er det viktig at du er uthvilt og edru. Og det er jo igjen bevist at redningsvest redder liv, sier Ilsein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Større og raskere

En annen grunn til det økende behovet for assistanse har sin forklaring i økende båttrafikk og større og raskere fartøyer. De fleste av båtene som trenger hjelp er fritidsfartøyer, som sto for 3.100 av henvendelsene

Antallet fritidsbåter er nesten doblet siden 1970 og ligger nå på rundt 850.000.

Langsein sier at Redningsselskapet så langt fått ganske få alvorlige henvendelser.

– I år har vi ikke vært utfor de store hendelsene, men statistikken tilsier at vi her i Stavern får om lag én alvorlig ulykke i året