Meny

Medlemssaken i Den katolske kirke ferdig etterforsket

Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme er sammen med økonomisjefen siktet for grovt bedrageri. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet er ferdig med å etterforske saken der biskopen og en økonomisjef i Oslo katolske bispedømme er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Nå skal statsadvokaten avgjøre om de blir tiltalt.

Avgjørelsen om hvorvidt det tas skal ut tiltale eller om saken skal henlegges, vil tidligst komme utpå høsten, skriver Vårt Land.

– Vanligvis bruker vi 30 dager. I dette tilfellet vil vi nok bruke lengre tid. Det er snakk om en stor etterforskning, og vi har begrensede ressurser på grunn av sommerferieavvikling, sier statsadvokat Kristian Jarland i Oslo statsadvokatembeter.

Anmeldt for medlemsjuks

I slutten av februar 2014 gikk Fylkesmannen i Oslo og Akershus til anmeldelse av Oslo katolske bispedømme for medlemsjuks. Bakgrunnen for anmeldelsen er at ansatte ved Den katolske kirke fant polsk- og spanskklingende navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og registrerte dem som medlemmer. Menigheten får offentlig støtte etter antall medlemmer.

Biskop Bernt Eidsvig er sammen med bispedømmets økonomisjef siktet for medlemsjuks og grovt bedrageri av om lag 50 millioner kroner.

Krever

65.500 nyregistreringer fra 2010 til 2014 er gjennomgått. 56.500 av disse ble registrert gjennom diskutable metoder. 28.900 har bekreftet medlemskapet, mens cirka 6.800 ikke ønsker å være medlemmer.

Fylkesmannen har krevd tilbake nærmere 40,6 millioner kroner i støtte. Kirken klaget på vedtaket, men Kulturdepartementet tok ikke klagen til følge. Oslo katolske bispedømme har svart med å gå til sivilt søksmål mot staten. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus