Kreves for millioner etter ulovlig samling av egg

Den finske lagmannsretten i Vasa skjerpet straffen mot den notoriske eggsamleren. 32-åringen skal blant annet ha forbrutt seg mot internasjonal rett og Finnmarksloven da han samlet egg i Norge.
Den finske lagmannsretten i Vasa skjerpet straffen mot den notoriske eggsamleren. 32-åringen skal blant annet ha forbrutt seg mot internasjonal rett og Finnmarksloven da han samlet egg i Norge. Foto: YLE/ Ida-Maria Björkqvist

En 32-årig finne er dømt for ulovlig eggsanking, blant annet i Norge. Etter å ha bygd opp en samling med nesten 10.000 egg må han nå betale over 2 millioner kroner i erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig ble en ankesak som berører norsk naturvern avsluttet ved Vasa hovrätt i Finland. Her ble en dom mot en 32-årig finne som har sanket egg i hele Norden, skjerpet.

Han er dømt til 16 måneders betinget fengsel og har fått konfiskert samlingen på mer enn 9.500 egg, samt en rekke utstoppede og nedfryste dyr.

Men i tillegg må han også betale 250.000 euro (mer enn to millioner norske kroner) i erstatning til den finske stat, heter det i en dom datert 1. juli.

– Det er snakk om mye penger, og beløpet vil ruinere ham, sier mannens advokat, Kenneth Peth, til ABC Nyheter.

Derfor vurderer de for tiden om denne delen av straffen skal ankes videre til Høyesterett.

– Men innsamlingen av egg vil vi ikke bestride. Det kan han heller ikke, for det har han jo gjort, sier Peth.

Den samlede verdien på de ulovlige eggene blant nesten de 10.000 objektene, er beregnet til 561.180 euro (5,2 millioner norske kroner).

Internasjonal kriminalitet

32-åringen har inngått i et internasjonalt nettverk som har byttet og solgt fugleegg. Han skal hovedsaklig ha deltatt for å bygge opp sin egen samling.

Finnen byttet egg og samarbeidet med tre svensker som tidligere også er dømt for faunakriminalitet.

Svenskene skal også ha samlet verdifulle egg i grenseområdet mot - om ikke inn i - Norge.

I rettsdokumentene fremkommer det at de i enkelte tilfelle bare har vært noen få hundre meter fra fra Børgefjell nasjonalpark, noe som fremkom av de dømtes egne GPS-koordinater som var lagret for å spore fugleredene.

Les også: 20.000 kroner i bot for å ha avlivet fugler i Troms

Svenskene har på sin side også hatt kontakt med britiske samlere som har kjøpt egg fra dem for et ukjent beløp.

I det aktuelle grenseområdet mellom Norge og Sverige, Stekenjokkfjellene i Jämtland, har man på svensk side lagt ned ferdselsforbud i enkelte områder hvor det også kjører egne politipatruljer.

Det er særlig egg fra falk, ørn og ugler som kan utløse store pengebeløp for de internasjonale eggrøverne. Et enkelt egg kan være verdt én million euro, opplyser svensk politi til nyhetskanalen SVT.

– Det er internasjonal kriminalitet. Disse personene selger eggene over hele verden, sier Anders Holmlind som er fauna-ansvarlig for politiet i Arjeplog, og som jevnlig patruljerer området.

Unik finsk lov

I dette tilfellet er 32-åringen også dømt til å betale for objektenes kommersielle verdi. Det er en særfinsk lov som åpner for at man ikke bare kan idømmes fengselsstraff og få konfiskert gjenstandene.

I dommen heter det: «Den dømte skal erstatte staten og allmennheten for den skaden som er gjort på naturen. Meningen med konfiskeringen er å påvise konsekvensene og understreke samfunnets kostnader ved brudd på naturlovverket».

– Loven er unik for Finland. Det være interessant å få Høyesteretts vurdering av om dette er en form for dobbeltstraff og i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjon, sier Peth.

Les også: Direktesendt dyre-TV skaper sterke reaksjoner

32-åringen har studert ved Naturhistorisk museum i Helsinki, og hans gigantiske samling av fugleegg skal ha vært på et vitenskaplig nivå. Men hans kunnskaper om emnet teller mot ham i dommen, for her slår de entydig fast at han visste innsamlingen skjedde ulovlig.

Allerede i barndommen skal han ha blitt interessert i egg og startet samlingen. De tolv aktive årene er at domstolen bedømt som et sammenhengende lovbrudd.

Turen til Norge skal ha skjedd før han fylte 18 år. Han dømmes for alt etter at han ble strafferettslig ansvarlig som 15-åring, i 1999. I tillegg til fugleegg fra Norge, har han også vært på ferde i Island samt Estland og Sverige.

– Men nå holder han seg nok borte fra egg. Jeg kan selvsagt ikke garantere noe, men han er ikke aktiv eggsamler lengre, sier advokat Kenneth Peth.

Personvernpolicy