Norsk orlogskaptein tiltalt i Nigeriabåt-saken

Tidligere orlogskaptein Bjørn Stavrum (til venstre) og hans advokat Per-Jakob Haakstad under høringen om blant annet salg av marinefartøyer til Nigeria. Arkivfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Tidligere orlogskaptein Bjørn Stavrum (til venstre) og hans advokat Per-Jakob Haakstad under høringen om blant annet salg av marinefartøyer til Nigeria. Arkivfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tidligere orlogskaptein i Forsvaret er tiltalt i forbindelse med salget av marinefartøy til Nigeria. Økokrim mener et millionbeløp han mottok, er å se på som korrupsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økokrim har tiltalt tidligere orlogskaptein Bjørn Stavrum for korrupsjon, underslag, økonomisk utroskap, tyveri og brudd på eksportloven, skriver Dagbladet.

Ifølge tiltalen mener Økokrim at det er korrupte forbindelser mellom den tidligere orlogskapteinen og det britiske selskapet CAS Global, som fungerte som mellommenn i saken.

«Forholdet anses som grovt blant annet fordi han var offentlig tjenestemann og fordi handlingen har gitt betydelig økonomisk fordel», heter det i tiltalen.

Den tidligere orlogskapteinen ønsker ikke å uttale seg til Dagbladet om tiltalen. Hans forsvarer Anders Brosveet sier at de først skal sette seg grundig inn i tiltalen og grunnlaget for den.

Skal ha forledet UD

Forsvaret hevdet lenge at de solgte båtene til et britisk selskap, men nå er Stavrum tiltalt for å ha forledet Utenriksdepartementet med denne informasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økokrim mener å kunne bevise at det var klart at båtene skulle til Nigeria da de ble eksportert. Ved å forlede Utenriksdepartementet (UD) til å tro at båtene skulle til Storbritannia, skal han ha fått UD til å konkludere med at eksportlisens ikke var nødvendig. All eksport av våpen og militært utstyr til konfliktområder eller land der krig truer, krever lisens. Hadde UD visst at båtene skulle til Nigeria, hadde det trolig ikke blitt gitt lisens.

– Millioninnbetalinger

Ifølge tiltalen gjorde det britiske selskapet to innbetalinger på til sammen 1,3 millioner kroner rett inn på Stavrums bankkonto.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mottok «i perioden mars 2013 til 2. oktober 2013 til sammen USD 154.853 og NOK 55.620», heter det i tiltalen.

«Betalingene var utilbørlige blant annet på grunn av Stavrums stilling, beløpets størrelse og fordi de ble holdt skjult for hans arbeidsgiver», står det videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er retten som skal ta stilling til om overføringene er å anse som et lån eller ikke. Vi mener vi kan bevise at det ikke var realiteten. Men det kan være korrupsjon uansett om det anses som et lån eller en betaling, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim.

Les også: Sterk kritikk av forsvarssjefen i nigeriabåt-saken

– Ikke forsøk på å renvaske meg

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har gjennomført to høringer om salgene av marinefartøy og flere andre salg av brukt forsvarsutstyr. Stavrum stilte selv under den andre høringen for å gi sin forklaring. Han var da helt klar på at han selv har begått feil.

– Fra min side er ikke dette et forsøk på å renvaske meg selv. Jeg vet at jeg har en alvorlig siktelse mot meg. Jeg har gjort noen vurderinger som ikke har vært helt heldige, og dette beklager jeg sterkt. Jeg har dog aldri i mine 35 år i Forsvaret gjort noe som har vært ødeleggende eller negativt for min arbeidsgiver på noen måte, sa Stavrum til kontrollkomiteen.