Rapport: 23.000 dør årlig av kullforgiftning i Europa

Vattenfalls kullkraftverk Klingenberg i Berlin. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)
Vattenfalls kullkraftverk Klingenberg i Berlin. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forurensning fra kullkraftverk tar årlig livet av 23.000 personer i Europa og fører til enorme helseutgifter, ifølge en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten «Europe's Dark Cloud: How coal-burning countries make their neighbours sick» skal for første gang bevise at forurensning fra europeiske kullkraftverk gjør borgere i naboland dødelig syke, skriver de fire organisasjonene som står bak undersøkelsen. Totalt mistet 22.900 europeere livet på grunn av kullforurensning i 2013.

– Luftforurensning står for millioner av dødsfall verden over. Høyere temperaturer fra klimaendringer vil forverre problemet, talsperson Roberto Bertollini i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Les også: Strengere krav til luftkvalitet

Det er organisasjonene HEAL, som jobber for bedre klima og miljø i Europa, WWF, Climate Action Network Europe og Sandbag som har analysert 2013-utslippene fra 257 av totalt 280 kullkraftverk.

I tillegg til dødsfall, anklager rapporten kraftverkene for nesten 12.000 nye tilfeller av kronisk bronkitt og mer en 500.000 tilfeller av astma blant barn.

Seniorrådgiver i WWF Danmark, Hanne Jersild, forklarer at de har målt faktorer som værforhold og hvor store utslippene fra de enkelte kullkraftverk har vært.

Les også: Norge domfelt for dårlig luftkvalitet