Rapport: 23.000 dør årlig av kullforgiftning i Europa

<p>Vattenfalls kullkraftverk Klingenberg i Berlin. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)</p>
Vattenfalls kullkraftverk Klingenberg i Berlin. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)

Forurensning fra kullkraftverk tar årlig livet av 23.000 personer i Europa og fører til enorme helseutgifter, ifølge en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten «Europe's Dark Cloud: How coal-burning countries make their neighbours sick» skal for første gang bevise at forurensning fra europeiske kullkraftverk gjør borgere i naboland dødelig syke, skriver de fire organisasjonene som står bak undersøkelsen. Totalt mistet 22.900 europeere livet på grunn av kullforurensning i 2013.

– Luftforurensning står for millioner av dødsfall verden over. Høyere temperaturer fra klimaendringer vil forverre problemet, talsperson Roberto Bertollini i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Les også: Strengere krav til luftkvalitet

Det er organisasjonene HEAL, som jobber for bedre klima og miljø i Europa, WWF, Climate Action Network Europe og Sandbag som har analysert 2013-utslippene fra 257 av totalt 280 kullkraftverk.

I tillegg til dødsfall, anklager rapporten kraftverkene for nesten 12.000 nye tilfeller av kronisk bronkitt og mer en 500.000 tilfeller av astma blant barn.

Seniorrådgiver i WWF Danmark, Hanne Jersild, forklarer at de har målt faktorer som værforhold og hvor store utslippene fra de enkelte kullkraftverk har vært.

Les også: Norge domfelt for dårlig luftkvalitet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus