Norske sykehus mangler livsviktige medisiner

Oslo universitetssykehus er blant dem som melder om mangel på medisiner. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo universitetssykehus er blant dem som melder om mangel på medisiner. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i år er det meldt om 133 tilfeller av medisinmangel ved norske sykehus. I løpet av hele 2015 var tallet 141, og nå må overleger velge hvilke pasienter som skal få livsviktige legemidler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Dagens Næringsliv er det foreløpig mangelen på kreftlegemidler og anestesilegemidler som er mest kritisk, men det kan også bli mangel på røntgenkontrastvæske.

Lederen for avdeling for blodsykdommer ved Oslo universitetssykehus, Geir Tjønnfjord, er nødt til å prioritere hvilke pasienter som skal få kreftlegemiddelet Melfalan.

– De som har størst utbytte av behandlingen, vil gå foran dem som har mindre, sier han.

Barn prioriteres først, deretter pasienter som behandles for å bli varig friske, og til sist pasienter som får livsforlengende behandling.

De manglene som er registrert hittil i år, har leverandørindustrien registrert selv. Legemiddelindustriens interesseorganisasjon beklager mangelen, og seniorrådgiver Erling Ulltveit sier at problemene er internasjonale.

I tillegg til produksjon- og logistikkproblemer, sier Ulltveit at flytting av råvareproduksjon til Asia og små lagerbeholdninger hos produsentene spiller inn.

Alliance Healthcare forsyner Sykehusapotekene – og sykehusene – med legemidler. De ønsket ikke å la seg intervjue av DN om legemiddelmangelen.