Meny

Forsker advarer mot sylskarpe østersskjell

Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stillehavsøstersen er en inntrenger langs norskekysten, og i tillegg til å fortrenge hjemlige skjellvarianter, kan de skarpe skjellene også ødelegge en ellers fin badetur.

– Det er et problem hvis du tråkker på en stillehavsøsters. Den kutter deg enkelt inn i foten, sier marinbiolog Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet i Arendal til NRK.

Ett av problemene er at østersen – i likheten med badegjester – liker seg godt i lune og rolige viker. Blir det mer bølger og strøm, er den ikke like fornøyd, og der ligger en mulig løsning for å unngå å tråkke på de skarpe skjellene.

– Bader du på strendene som vender mot åpen sjø, så vil du være forholdsvis trygg på å unngå østersen, forklarer Jelmert.

De siste årene har østersen fra Stillehavet spredd seg raskt langs kysten, og den finnes lang hele kysten i Sør-Norge og opp til Nordmøre. Inntrengeren er uvelkommen og kan utkonkurrere både blåskjell og flatøsters. En måte å bidra til å dempe spredningen på er rett og slett å plukke og spise skjellene.

– Da gjør man god nytte og kan samtidig skaffe seg god mat. Den er en veldig god matressurs, sier Jelmert og anbefaler å sjekke blåskjellvarselet først. Er det varselet greit, vil det også være trygt å spise østersene.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus