Forsker advarer mot sylskarpe østersskjell

Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Kent Skibstad (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stillehavsøstersen er en inntrenger langs norskekysten, og i tillegg til å fortrenge hjemlige skjellvarianter, kan de skarpe skjellene også ødelegge en ellers fin badetur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et problem hvis du tråkker på en stillehavsøsters. Den kutter deg enkelt inn i foten, sier marinbiolog Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet i Arendal til NRK.

Ett av problemene er at østersen – i likheten med badegjester – liker seg godt i lune og rolige viker. Blir det mer bølger og strøm, er den ikke like fornøyd, og der ligger en mulig løsning for å unngå å tråkke på de skarpe skjellene.

– Bader du på strendene som vender mot åpen sjø, så vil du være forholdsvis trygg på å unngå østersen, forklarer Jelmert.

De siste årene har østersen fra Stillehavet spredd seg raskt langs kysten, og den finnes lang hele kysten i Sør-Norge og opp til Nordmøre. Inntrengeren er uvelkommen og kan utkonkurrere både blåskjell og flatøsters. En måte å bidra til å dempe spredningen på er rett og slett å plukke og spise skjellene.

– Da gjør man god nytte og kan samtidig skaffe seg god mat. Den er en veldig god matressurs, sier Jelmert og anbefaler å sjekke blåskjellvarselet først. Er det varselet greit, vil det også være trygt å spise østersene.