Studie: Halvparten på sykehjem dør med store smerter

En ny studie konkluderer med at altfor mange mennesker opplever uakseptabelt høye smertenivåer og plagsomme symptomer ved livets slutt.
En ny studie konkluderer med at altfor mange mennesker opplever uakseptabelt høye smertenivåer og plagsomme symptomer ved livets slutt. Foto: NTB scanpix

46 prosent av pasientene på norske sykehjem har en smertefull død, men plagene de opplever er mulige å behandle, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pasienter på sykehjem sliter ikke bare med smerter, men også åndenød, angst, depresjon, søvnløshet og kvalme, viser en ny, norsk studie som er publisert i tidsskriftet Journal of The American Medical Directors Association, skriver VG.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå har Norge omtrent 360 legeårsverk fordelt på landets 900 sykehjem.

– For få leger?

– 18.600 personer dør på sykehjem hvert år. Det er 48 prosent av alle som dør i Norge. Vi må tørre å spørre om det er for få leger på sykehjem i forhold til hvor komplisert dette egentlig er, sier Bettina Husebø, en av forfatterne av artikkelen og leder for Senter for alders- og sykehjemsmedisin ved Universitetet i Bergen.

Les også: Kreftlege raser mot prioriteringer i Helse-Norge

Det pekes på at enkel behandling som kunne ha forbedret livskvaliteten til pasientene, for eksempel beroligende medikamenter mot angst, må godkjennes av lege.

– Uakseptabelt

– Rapporten må få alarmen til å gå både hos helseminister Høye og hos kommunepolitikere. Det handler om bemanning og kompetanse og vilje til å prioritere. Denne studien avdekker uakseptable mangler og en hjerteskjærende mangle på omsorg i livets siste fase, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) i en epost til NTB.

– Dette handler ikke bare om medisinering, men om tid til omsorg, til å oppdage smerter og at ingen skal måtte være alene i livets vanskelige stunder. Da må det settes høyere enn mer skattelette. Bare slik vil alle kommunene må ha mulighet til og i praksis prioritere omsorgen for syke og døende slik vi må kreve av dem, mener hun.

Omfattende

Studien strakte seg over tre år og omfatter nesten 700 pasienter ved 47 sykehjem i 35 kommuner. Den konkluderer med at altfor mange mennesker opplever uakseptabelt høye smertenivåer og plagsomme symptomer ved livets slutt.

Les også: Lang ventetid på BUP i Midt-Norge

– Dette understreker det store behovet for retningslinjer, bedre gjennomføring og utdanning av sykehjemspersonalet, heter det i artikkelen.

Personvernpolicy