Unike bilder av havørn-kannibalisme

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette har ingen før sett: Her blir den døde havørnungen spist av sin storebror eller storesøster. Eksperter har lenge mistenkt at det foregår, men dette er første gang det er fanget på film.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært dramatiske døgn i havørnreiret på Smøla. Zoooms seere har fått med seg at Stille, den minste av ørneungene, sakte og sikkert har mistet krefter og til slutt døde.

Sjokkerende for noen kanskje, ble det klart at Storm ribbet sin døende lillebror/lillesøster

Kanibalisme blant ørner er ikke et ukjent fenomen, men det har aldri før blitt dokumentert at havørna også går til disse ytterpunktene av naturens vaner.

Havørneksperten til Zooom.no, Espen Lie Dahl, er ikke overrasket over dette eksempelet på kannibalisme blant havørn.

– Dette er nok ikke vanlig, men jeg er ikke overrasket. Jeg har flere ganger funnet rester av døde havørnunger i havørnreir. Jeg tror imidlertid ikke noen har klart å dokumentere dette med levende bilder før. Så det er ganske unikt, sier Lie Dahl.

Les også: Mette fra Vinje er hekta på havørn - planlegger å flytte til Smøla

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Stille døde tirsdag kveld har Storm gjennom det påfølgende døgnet spist av sin søster eller bror.

Kjetil Aadne Solbakken, generalsekretær i Norsk ornitologisk forening (NOF), sier at det er svært interessant det Zooom.no nå har dokumentert.

– Det som ikke er uvanlig, er at en av ørnungene etter hvert får et overtak på den andre, og at forskjellene mellom ungene da blir gradvis større. Ikke sjelden vil den dominerende ungen til slutt ta livet av den svakeste. Så er det vanlig at den døde ungen bare forsvinner, og at vi kun får se ungen som overlever. Derfor er det veldig interessant at Zooom.no nå kan kaste lys over hvordan den døde ungen sannsynligvis forsvinner i mange tilfeller. Når den svake ungen først er død, går den fra å være en munn som må mettes, til å bli mat for den gjenlevende ungen. Det som nå er dokumentert er en naturlig mekanisme, sier Solbakken.

Les også: Døende havørnunge vekker sterke følelser og kraftige reaksjoner