Over fem millioner kroner i erstatning etter feilbehandling med laser

28 personer har fått erstatning etter å ha fått synskorrigering med laser i perioden 2009 til 2015. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
28 personer har fått erstatning etter å ha fått synskorrigering med laser i perioden 2009 til 2015. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

28 personer har fått erstatning etter synskorrigering med laser i perioden 2009 til 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbetalingene er på til sammen over fem millioner kroner, opplyser Norsk pasientskadeerstatning (NPE). Alle de 28 pasientene mente seg feilbehandlet etter synskorrigerende laseroperasjon i privat helsetjeneste.

15 av sakene gjelder svikt i behandlingen, som kan være at pasienten ikke skulle hatt operasjonen av helsemessige årsaker. Noen pasienter har hatt gjentatte operasjoner som har ført til skade, fordi den første operasjonen ikke har gitt tilfredsstillende resultat.

Pasientene har fått skader som blant annet nedsatt syn, tørre øyne, uskarpt syn, hodepine, sviende øyne og lysømfintlighet etter operasjonene. Flere av sakene gjelder også smitte/infeksjon, der pasientene for eksempel har fått hornhinnebetennelse etter inngrep.

Totalt 68 erstatningssøkere har fått avslag, de fleste fordi operasjonen og oppfølgingen har vært utført på riktig måte, og at plagene etter operasjonen er innenfor det som må aksepteres etter en slik behandling.

Disse pasientene har også fått god informasjon i forkant om risikoen for plager etter et slikt inngrep, mener NPE.