Mann dømt for hatefulle ytringer mot islamister

En 52 år gammel mann fra Sandnes er i Jæren tingrett dømt for hatefulle ytringer etter å ha skrevet at «landssvikere og islamistknotter» må fjernes fra jordens overflate. Dommen blir anket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsagnet: «om vi nå som ekte nordmenn er rettsløse likevel, så er det kanskje bare å starte jakten på landssvikere og islamistknottene – få det ryddet vekk fra jordens overflate på en måte ...», kostet 52-åringen 15.000 kroner i bot, skriver Stavanger Aftenblad. Uttalelsen falt på den åpne Facebook-profilen til Pegida-tilhenger Merete Hodne.

Mannen må også levere inn en salongrifle han ikke hadde tillatelse til å eie.

Ulovlig oppbevaring av våpen

Saken kunne vært løst utenfor rettssystemet, men 52-åringen nektet å vedta forelegget på 15.000 kroner. Aktor, politiadvokat Øyvind Haukland, ville ha 18.000 i bot, men retten mente 15.000 var nok.

– Jeg registrerer at tingretten er enig i påtalemyndighetens vurderinger. Jeg mener dommen bekrefter at politiet er berettiget til å følge med på sosiale medier, og også til å slå ned på det vi mener er hatefulle ytringer, sier Haukland.

– På generelt grunnlag kan jeg si at hatefulle ytringer og ulovlig oppbevaring av våpen er en uheldig kombinasjon, sa han før saken kom opp for retten.

Advokatfullmektig Trine Vabø, som var 52-åringens forsvarer, sa før saken kom opp at hennes klient erkjente de faktiske forhold.

– Det er han som har skrevet disse tingene, men han nekter straffskyld, sa hun til Rogalands Avis.

Saken blir anket

Det er allerede klart at dommen blir anket.

– Min klient ønsker å anke dommen fordi han mener dette er ytringer som bør ligge innenfor hans ytringsfrihet, og som han derfor ikke skal bli straffet for, sier 62-åringens forsvarer Trine Vabø til NRK.

– Det dreier seg om politiske ytringer fra en privatperson på internett. Tidligere har privatpersoner blitt straffet for ytringer rettet mot enkeltpersoner, men da har det vært mer sjikane eller trusler. Man har ikke hatt oppe et tilfelle der politiske ytringer fra enkeltpersoner på sosial medier har blitt slått ned på, eller behandlet, sier Vabø.

Personvernpolicy