Sørbråten-naboer saksøker staten

Naboene som blir berørt av 22. juli-minnesmerket som er vedtatt oppført på Sørbråten i Hole kommune, har saksøkt staten for å få stanset kunstverket.

Illustrasjonsbilde av det omstridte 22. juli-minnesmerket som skal oppføres på Sørbråten i Hole kommune i Buskerud. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
Illustrasjonsbilde av det omstridte 22. juli-minnesmerket som skal oppføres på Sørbråten i Hole kommune i Buskerud. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mai varslet naboene at de ville stevne staten ved kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) dersom ikke planene om det omstridte minnesmerket «Memory Wound» ble stanset.

Advokat Harald Stabell anførte at byggingen av minnesmerket vil stride mot granneloven og påføre naboene helseplager.

Staten endret ikke planene, og med hjemmel i naboloven ble det fredag levert et søksmål fra 22 personer i Hole kommune til Ringerike tingrett.

Stevning

– Det presiseres at vi ikke er imot et minnested i Hole, men at vi synes det er grusomt at staten ønsker å plassere dette i det lokalmiljøet som aktivt reddet mange ungdommer 22. juli. Mange sliter allerede med sterke minner fra denne dagen og trenger ikke en ytterligere påminner for å minnes brutaliteten vi ble vitner til, heter det i en pressemelding fra saksøkerne mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker at staten skal vise medmenneskelighet og takknemlighet for hva vårt lokalsamfunn bidro med, og godta at vi må ha en annen plassering av det nasjonale minnestedet etter 22. juli 2011, skriver de videre.

Les også: Regjeringen endrer ikke planer for Utøya-minnesmerke

Naboloven

Stabell representerer saksøkerne, og han har jobbet mot oppføringen av minnesmerket i lang tid.

– Vi har jobbet i flere år med tanke på å ta ut stevning dersom minnesmerket ikke blir flyttet til et annet sted i kommunen, sier advokaten til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I naboloven står det at «Ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimelig eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom.»

– Vi vil påvise gjennom bevisførsel at det er forskjellige reaksjoner fra naboene. Man har alt fra psykisk skade, til at det vil være en ulempe. Det er klart at når det ikke kreves mer enn «unødvendig ulempe på naboeiendom», mener vi at alle saksøkerne tilfredsstiller det kravet, sier Stabell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Minnesmerke på Utøya utsatt for andre gang

Tilsvar

Nå er det opp til staten å komme med tilsvar.

– Vi håper jo at denne stevningen, med dens argumentasjon, vitner og dokumentasjon, gjør at staten nå ser at denne saken kan de tape, sier Stabell.

Han sier at saken neppe kommer opp for retten før til høsten.

– Vi har ikke mottatt stevningen ennå, men ser via mediene at stevningen skal være sendt Ringerike tingrett fredag og tar det til etterretning. I tråd med ordinær praksis vil Regjeringsadvokaten være statens prosessfullmektig. Så lenge dette ser ut til å bli en sak for domstolene, er det ikke naturlig å uttale seg om saken, skriver departementsråd i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Eivind Dale, til NTB.