Ullevål sykehus skal legges ned – men først skal det pusses opp for milliarder

<p>Ullevål sykehus trenger flere hundre millioner årlig til vedlikehold, rehabilitering og oppgraderinger fram til flyttingen om 10–15 år.</p>
Ullevål sykehus trenger flere hundre millioner årlig til vedlikehold, rehabilitering og oppgraderinger fram til flyttingen om 10–15 år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Før driften på det slitne Ullevål sykehus skal avvikles, skal det brukes flere milliarder på oppussing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag offentliggjorde helseminister Bent Høie (H) vedtaket om å legge ned Ullevål sykehus, og flytte driften av Ullevål sykehus til et nytt, stort sykehus på Gaustad og lokalsykehus på Aker.

Men Ullevål sykehus bærer preg av å være slitent, og frem mot flyttingen om 10 til 15 år, vil det være behov for milliardbeløp til oppussing.

– Våre pasienter fortjener mer enn nye år med behandling mellom bøtter som fanger opp regnværet, sier Elisabeth Gulowsen Celius, lege ved nevrologisk avdeling, til Aftenposten fredag.

Bakgrunn: Legger ned Ullevål sykehus

Frykter utviklingen

Varaforetakstillitsvalgt for Legeforeningen ved Oslo universitetssykehus (OUS), Christian Grimsgaard, sier til avisen at det allerede i dag er etterslep på vedlikehold og oppgraderinger på sykehuset.

– Vi er veldig redde for at det blir en dårlig utvikling på Ullevål, sier han.

Grimsgaard frykter at vedlikehold og oppgradering av utstyr vil bli skjøvet på, til tross for at Oslo sykehusservice sier de vil opprettholde vedlikeholdsplanene.

Les også: Planer om storsykehus i Oslo vedtatt

Må bruke penger

Årlig bruker selskapet, som forvalter OUS' eiendommer, 400 millioner på vedlikehold og oppgradering av sykehuset.

– Vedlikeholdsbudsjettet blir ikke påvirket av planer om gradvis avvikling av Ullevål sykehus i et 10–15 års perspektiv. Det skal foregå pasientbehandling i stort omfang på Ullevål over lang tid i dagens bygningsmasse. Det er derfor nødvendig å legge til rette for at bygninger og utstyr vedlikeholdes og fornyes tilstrekkelig slik at pasienter og ansatte sikres gode og trygge forhold gjennom sykehusets utviklingsperiode, sier eiendomssjef Thomas Magnusson ved Oslo sykehusservice til Aftenposten.

Han erkjenner imidlertid at det beste hadde vært å bruke beløpene til å bygge nytt.

Helseminister Bent Høie understreket også at det skal brukes penger på det nåværende sykehuset.

– Vi kommer til å måtte bruke penger på vedlikehold og rehabilitering på Ullevål, sier Høie ifølge NTB.

Les også: Ullevål kaster Botox-sprøyter etter bruk

Personvernpolicy