Justisministeren langt tryggere på norsk beredskap etter 22. juli

Pressekonferansen starter kl. 09.30.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier han er trygg på at norsk politi i dag vil takle et nytt terrorangrep langt bedre enn 22. juli-angrepene for fem år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norsk beredskap er vesentlig bedre enn den var i 2011, fastslo Anundsen og politidirektør Odd Reidar Humlegård da de fredag inviterte til pressemøte med vignetten «Norsk beredskap fem år etter».

– Det er gjennomført gjennomgripende endringer i alt fra planverk, oppfølging, øvelser, tilsyn, kapasiteter og ressurser. Derfor er jeg trygg på at politiet vil takle et terrorangrep bedre i dag, sier Anundsen til NTB.

Les også: Oslos politimester: – Vi MÅ ha nye politihelikoptre nå

Han understreket samtidig at det alltid er vanskelig å si hvordan politiet vil respondere i en konkret situasjon, fordi hendelsene vil være ulike.

– Det er ikke slik at man kan komme fram til et mål og så er alt i orden. Men norsk politi som organisasjon er mye mer robust i dag enn for fem år siden, sa han.

Beklaget beredskapssenter

Anundsen brukte anledningen til å ramse opp alt som er blitt bedre i norsk politi i løpet av de fem årene, som helikopterberedskapen, riksalarm og bemanningen på operasjonssentralene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han varslet samtidig at regjeringen vil komme med en beslutning over sommeren når det gjelder nye politihelikoptre, da dagens to helikoptre er blitt gamle og slitte. POD ønsker seg tre nye og vesentlige større helikoptre enn dagens.

Anundsen beklaget samtidig at en av de viktigste anbefalingene fra Gjørv-kommisjonen – å etablere et samlet beredskapssenter for beredskapsstroppen – ennå ikke er oppnådd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Anders Anundsen: – En prosess som har vært helt på trynet

Riktige valg

– Vi gjør det vi kan for å forsøke å kutte ned tiden, men vi må gjøre riktig valg, for vi kan ikke sette oss i den samme situasjonen som den forrige regjeringen, hvor man valgte feil, uttalte Anundsen, i en henvisning til at den rødgrønne regjeringen gikk inn for Alnabru i Oslo uten å ha utredet tomten skikkelig. Alnabru ble i fjor skrotet som beredskapssenter på grunn av plassmangel og utfordringer med kvikkleire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slaget står nå mellom Grønmo i Oslo og Taraldrud ved Ski i Akershus. Forprosjektering av de to tomtene startet for to uker siden og utrederne har frist til november 2017 med å komme med sin konklusjon om hvilken av de to tomtene som egner seg mest, fortalte Anundsen.

Les også: Politiet med 75.000 nye beredskapskart

Slag om lensmannskontor

Politidirektør Odd Reidar Humlegård ga en oppsummering av hvordan det går med nærpolitireformen, som ble rullet ut etter nyttår. Da ble 27 politidistrikt redusert til 12.

Nå står kampen om hvor mange politistasjoner og lensmannskontor som skal slås sammen. Politianalysen anbefalte et kutt fra dagens 356 tjenestesteder til 210, og Humlegård sier de politiske signalene er klare på at det må bli flere enn det, men var tydelige på at POD forventer betydelig kutt.

Politidistriktene har frist på seg til 15. oktober med å komme med sin innstilling. Fram til dette skal det forhandles med kommunene i de ulike politidistriktene.

Humlegård sier han forventer at kommunene bidrar konstruktivt i diskusjonene, og at fokus er på hvordan politiet kan bli best mulig, ikke på tap av arbeidsplasser og skatteinntekter. Siste ordet har uansett POD, understreket han.

Les også: Politiet rammet av landsomfattende IT-problemer