Nytt ja til å hente ut luksus-isbiter fra Svartisen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet som vil hente ut is fra Svartisen, for å selge den til luksusrestauranter, får likevel tillatelse av kommunen, etter at Fylkesmannen først sa stopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også denne sommeren får selskapet Svaice lov til å hente ut is fra Svartisen i Nordland med helikopter.

Svaice startet produksjonen av isbiter fra isbreen i fjor, men Fylkesmannen i Nordland sa stopp og ba Meløy kommune behandle saken på nytt, da den mente kommunen ikke hadde tatt hensyn til støyen beboerne ville bli utsatt for da de først ga tillatelse.

I en Sintef-rapport het det at støyen for de 6.000 planlagte helikopterturene ville være mellom 70 og 80 desibel, som tilsvarer støyen ved en trafikkert vei.

Bakgrunn: Helikopterstøy setter eksklusive isbiter fra Svartisen på vent

Prøvedrift

Men nå har lokalpolitikerne i Måløy nok en gang gitt Svaice tillatelse til å hente ut isen, som skal selges som luksusisbiter til eksklusive restauranter og barer verden over.

– Da snakker vi om prøvedrift for sommersesongen i år. Så vil vi kreve en større reguleringsplan for driften neste år, sier Ola Arnfinn Loe, leder for planutvalget i Meløy kommune til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svaice planlegger nå å hente ut 440 kubikkmeter is i løpet av 37 flytimer. Selskapet har nå funnet en ny landingsplass i et ubebodd område nærmere uttaket, noe som både løser støyproblemet og reduserer flytiden.

Les også: Svartisen – en mektig naturopplevelse

Miljøprosjekt

Ifølge daglig leder Geir Olsen i Svaice vil de nå kun lande rundt 150 ganger i bebodde områder i løpet av 16 uker.

– Is er en fornybar ressurs. Vi forurenser lite, noe som gjør dette til et godt miljøprosjekt i tillegg. Dessuten settes kommunen på kartet med et unikt produkt, sier han.

Loe i planutvalget legger vekt på at det er en prøveperiode, og at kommunen vil vurdere å stanse prosjektet dersom det skulle vise seg at driften får negative konsekvenser.

Les også: Derfor bør du si nei til isbiter