Horne lanserer handlingsplan for seksuelle minoriteter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) lanserer en handlingsplan med 40 tiltak for å sikre rettighetene og bedre levekårene til seksuelle minoriteter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handlingsplanen ble lagt fram under en mottakelse i anledning Pride-festivalen tirsdag. Det skjedde på Artilleriloftet på Akershus festning

– Jeg er sikker på at det ikke bare er jeg som syns det er ok med menn i uniform, sa statsråd Solveig Horne til spredt humring fra salen.

Planen inneholder 40 tiltak, og målet med den er å motvirke diskriminering og hatkriminalitet mot LHBTI-personer, innhente og spre kunnskap i årene fram til 2020.

– Jeg er stolt av den. Med denne handlingsplanen ønsker vi å legge til rette for mer åpenhet og et inkluderende samfunn, sa Horne.

Også hennes «favoritt-homo», helseminister Bent Høie (H), var til stede på lanseringen. Begge ministrene påpekte at drapene på en homseklubb i Orlando i USA viser hvor viktig det er å bekjempe hat.

Høie understreket at det er viktig at seksuelle minoriteter kan leve åpent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helseskadelig å ikke være den en er, sa han.

Gammelt nytt?

Representanter for LHBTI-organisasjonene er glad for at det legges fram en handlingsplan, men er kritisk til innholdet.

– Dette framstår ikke som en satsing, men mer en opphopning av det arbeidet som allerede gjøres. For eksempel er skolesatsingen nesten identisk med det generelle mobbearbeidet som allerede finnes. I tillegg er arbeidsgivere helt fritatt for det ansvaret de har for å forhindre den diskrimineringen vi vet skjer, sa Ingvild Endestad fra Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) da hun fikk mikrofonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både hun og Susanne Demou Øvregaard fra Skeiv Verden etterlyser konkrete tiltak.

– Hvis det ikke er konkrete tiltak så skjer det ikke noe. Det blir så vagt at det ikke blir noen midler knyttet til det, sier Øvregaard til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– God analyse, dårlig på tiltak

Hun er glad for at det er gitt stor plass til LHBTI-personer med innvandrerbakgrunn i planen, men skulle ønske at dette temaet var inkludert i alle delene, for eksempel under teamet helse, og ikke bare underlagt de delene som Justis- og beredskapsdepartementet har ansvar for.

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen slutter seg til kritikken.

– Dette er nok en gang et dokument fra Solveig Horne som er god på analyse av utfordringer og ekstremt lite konkret på tiltak, sier hun til NTB.

– Det gjør dette til fire tapte år for LHBT-personers rettigheter. Når man skriver at man skal «vurdere å drøfte» noe, så sier det seg selv at det tar lang tid før det skjer noe.

Horne selv avviser kritikken.

– Dette er en levende plan som er helt avhengig av hjelp fra organisasjonene. Vi har involvert dem fra første stund og hatt innspillsmøter. Det vil alltid komme kritikk, men vi skal måles på satsingen som regjeringen gjør, sier hun til NTB.