Må møte i retten for trusler mot kongefamilien og statsministeren

En 22 år gammel mann må møte i Oslo tingrett etter å ha fremsatt trusler mot kongefamilien og statsministeren.
En 22 år gammel mann må møte i Oslo tingrett etter å ha fremsatt trusler mot kongefamilien og statsministeren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem dager er satt av i Oslo tingrett denne uken i straffesaken mot 22-åringen som rømte til Argentina da saken mot ham egentlig skulle ha startet i januar. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen skal blant annet ha sendt statsministeren brev som inneholdt sprøyter, ifølge tiltalen. Mot kongefamilien skal 22-åringen ha truet med drap, overgrep og bomber.

Allerede i oktober 2014 ble mannen pågrepet og varetektsfengslet i fire uker for å ha fremsatt trusler mot Solberg og kongefamilien.

Truslene skal ha vært fremsatt over en periode på to år.

– Punktene i siktelsen er mer ubehagelige og usmakelige enn de er alvorlige, uttalte forsvareren til Dagbladet i 2014.

Bakgrunn: 22-åring fengslet etter trusler mot kongefamilien

Rømte landet

I januar da rettssaken skulle ha startet mot 22-åringen, rømte han til Argentina.

28. mars ble 22-åringen pågrepet av PST da han returnerte til Norge, ifølge Aftenposten.

– Dette er en mann vi var ute etter og som vi ønsker kontroll på. Vi begjærte ham fengslet blant annet fordi vi mener det foreligger fare for at han vil unndra seg straff, sa Martin Berntsen, seniorrådgiver i PST, til Aftenposten i januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Truet kongefamilien

Ifølge tiltalen skal mannen i september 2012 ha sendt et brev til Det kongelige slott, hvor han ga uttrykk for at han ville kidnappe deler av kongefamilien og begå seksuelle overgrep mot dem, samt at han ville ta livet av hele kongefamilien.

Trusselbrevet var signert med 22-åringens navn og hadde et innhold som blant annet fortalte at gjerningsmannen var i stand til å lage en bombe som ville være svært kraftig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltalen omfatter brudd på straffelovens paragraf 99, som omfatter trusler mot myndighetspersoner og har en strafferamme på 15 år.

Sendt sprøyter

I desember 2013 skal 22-åringen ha sendt en konvolutt til Stortinget med en sprøyte inneholdende et hvitt, flytende middel. Sprøyten skal ha vært plassert slik at den som åpnet konvolutten lett kunne stikke seg på den.

Konvolutten inneholdt et brev til statsministeren med trusler om drap. I september 2014 ble nok et brev sendt til Stortinget, også dette brevet inneholdt en sprøyte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg skal den tiltalte ha sendt brev med sprøyter til to privatpersoner.

Spørsmål om utilregnelighet

– Han er tidligere funnet strafferettslig tilregnelig. Jeg mener dette er tvilsomt og det har dukket opp flere opplysninger som medfører at vi vil be om en ny utredning, sa mannens forsvarer til Aftenposten i januar.

Les også: Kong Harald var «lettere livredd» da han overtok