Skipsvraket etter Blücher fredet

<p>Blücher, Blücher ble skutt og senket ved Drøbak. 2. Verdenskrig. Aprildagene 1940. Arkivfoto: Scan-Foto (NTB scanpix)</p>
Blücher, Blücher ble skutt og senket ved Drøbak. 2. Verdenskrig. Aprildagene 1940. Arkivfoto: Scan-Foto (NTB scanpix)

Den tyske krysseren Blücher ble senket 9. april 1940 ved Askholmene i Drøbaksundet. Nå er vraket fredet for å sikre det som krigsminne og gravminne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vraket ble fredet under en høytidelig markering ute i båt ved Askholmene. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen, Tysklands ambassadør Axel Berg, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og riksantikvar Jørn Holme var blant dem som var til stede under markeringen.

Les også: Fant Blücher-dokumenter i fjæra

Det er første gang et skipsvrak fra andre verdenskrig fredes i Norge. Restene etter den tunge krysseren har stor symbolsk betydning i nyere norsk historie. Senkningen av Blücher 9. april 1940 er ansett som en militærhistorisk bragd og viktig i kampen mot den tyske nazismen.

Om lag 2.250 mennesker var ombord da skipet sank, og rundt en tredel omkom.

Les også: Norges farligste vrak

Fredningen omfatter selve vraket og en sone på 100 meter rundt. Fredningen klargjør jussen rundt dykking ved vraket.

– Det er en utfordring at det blir fjernet gjenstander fra eller ved vraket, også gjenstander fra soldater. Derfor vil dykkeraktiviteten nå reguleres strengt, og det blir ikke lov å dykke ved vraket uten tillatelse fra Norsk maritimt museum, opplyser Riksantikvaren.

Les også: Diger bombe fra andre verdenskrig sprengt i luften

Om du er interessert i andre verdenskrig, les også ABC Nyheters spesialreportaster om krigssommeren 1944 og om de ukjente landssvikerne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus