Skipsvraket etter Blücher fredet

<p>Blücher, Blücher ble skutt og senket ved Drøbak. 2. Verdenskrig. Aprildagene 1940. Arkivfoto: Scan-Foto (NTB scanpix)</p>
Blücher, Blücher ble skutt og senket ved Drøbak. 2. Verdenskrig. Aprildagene 1940. Arkivfoto: Scan-Foto (NTB scanpix)

Den tyske krysseren Blücher ble senket 9. april 1940 ved Askholmene i Drøbaksundet. Nå er vraket fredet for å sikre det som krigsminne og gravminne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vraket ble fredet under en høytidelig markering ute i båt ved Askholmene. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen, Tysklands ambassadør Axel Berg, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og riksantikvar Jørn Holme var blant dem som var til stede under markeringen.

Les også: Fant Blücher-dokumenter i fjæra

Det er første gang et skipsvrak fra andre verdenskrig fredes i Norge. Restene etter den tunge krysseren har stor symbolsk betydning i nyere norsk historie. Senkningen av Blücher 9. april 1940 er ansett som en militærhistorisk bragd og viktig i kampen mot den tyske nazismen.

Om lag 2.250 mennesker var ombord da skipet sank, og rundt en tredel omkom.

Les også: Norges farligste vrak

Fredningen omfatter selve vraket og en sone på 100 meter rundt. Fredningen klargjør jussen rundt dykking ved vraket.

– Det er en utfordring at det blir fjernet gjenstander fra eller ved vraket, også gjenstander fra soldater. Derfor vil dykkeraktiviteten nå reguleres strengt, og det blir ikke lov å dykke ved vraket uten tillatelse fra Norsk maritimt museum, opplyser Riksantikvaren.

Les også: Diger bombe fra andre verdenskrig sprengt i luften

Om du er interessert i andre verdenskrig, les også ABC Nyheters spesialreportaster om krigssommeren 1944 og om de ukjente landssvikerne.

Personvernpolicy