Advokat anklages for å planlegge kidnapping

Artikkelen fortsetter under annonsen

VG publiserte onsdag kveld et lydopptak der en forsvarsadvokat i Oslo tilsynelatende ber en av sine klienter om å kidnappe og dope ned et voldtektsoffer for å få en voldtektstiltalt klient frifunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet med den angivelige kidnappingsplanen var at voldtektsofferet ikke skulle møte i retten for å forklare seg.

Selv sier advokaten at samtalen er tatt ut av sin sammenheng, uten at forhistorien er kjent, og at opptakets innhold aldri har vært reelt.

Det kvinnelige voldtektsofferet ble aldri kidnappet, og den voldtektstiltalte rumenske mannen advokaten var forsvarer for, ble dømt til fem års fengsel, skriver VG.

Lydopptaket er gjort av en volds- og narkodømt mann som også var en av advokatens klienter.

Nekter for planlegging

– Jeg trodde at du, med din bakgrunn, kanskje hadde noen løsningsmuligheter. Hvordan er det hvis man skal kidnappe med seg en person for noen dager? spør advokaten på opptaket, som skal være fra 20. mai i fjor, en uke før advokaten skulle forsvare en av to rumenske menn som i august 2013 banket opp og voldtok en narkoman kvinne i 40-årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokaten nekter for at han var med på å planlegge noen kidnapping. Han sier til VG at presset fra mannen som gjorde opptaket, var så stort at han for det meste bare «jattet» med i samtalene de to hadde.

– Jeg har sagt dette. Det høres brutalt ut, det er uheldig. Men det skjedde aldri noe, sier han.

– Jeg har flere lydopptak av NN hvor han sier at han skal skade meg og mine barn. På grunn av truslene har min familie bodd på hemmelig adresse over tid, og vi har vært utstyrt med voldsalarm, sier advokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forferdelig

– Dersom dette er riktig, så er det helt forferdelig. Det strider i tilfelle mot alle grunnleggende prinsipper for et advokatvirke, og slik det er fremstilt i VG, så kan dette være straffbart, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen til NTB. Hun henviser til straffelovens paragraf 157 om motarbeidelse av rettsvesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smith opplyser at Advokatforeningen vil ta kontakt med Advokatbevillingsnemnda om saken. Det er sistnevnte som avgjør om en advokatbevilling skal tilbakekalles eller suspenderes.

Dersom en advokat kan ha begått en straffbar handling, må saken etterforskes av politiet, men Advokatbevillingsnemnda kan treffe vedtak om tilbakekalling av bevillingen eller suspensjon uavhengig av dette.