EAT: Stordalen tar kort pause fra behandlingen

Gunhild Stordalen er midt i en tøff behandlingsrunde for systemisk sklerodermi, men prioriterer å åpne årets EAT-forum mandag. Så fortsetter behandlingen etterpå.
Gunhild Stordalen er midt i en tøff behandlingsrunde for systemisk sklerodermi, men prioriterer å åpne årets EAT-forum mandag. Så fortsetter behandlingen etterpå. Foto: Maja Suslin / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Midt i en tøff runde med sykdomsbehandling åpner EAT-gründer Gunhild A. Stordalen årets EAT-forum. Kongelige, kjendiser, politikere og næringslivstopper kommer også til konferansen i Stockholm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stordalen lider av den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerodermi. Den siste tiden har hun gjennomgått en ny runde med cellegiftbehandling, men målet har vært å stille opp på EAT-forum til uka:

– Jeg gleder meg veldig til disse to dagene, spesielt fordi vi i år skal lansere en rekke banebrytende prosjekter, sier Stordalen til NTB.

Gjennom den tøffe tiden har arbeidet med EAT drevet henne fremover:

– Det har vært en stor hjelp å ha noe som er større enn meg selv.

Les også: Petter Stordalen om Gunhilds alvorlige tilbakefall: – Vi har aldri vært nærmere hverandre

Drahjelp

Stordalen har store forventninger til årets konferanse:

– Byer, næringsliv, kokker og forskning er viktige stikkord. Jeg tror at de 500 delegatene fra 35 land, noen av verdens smarteste hoder innen forskning, næringsliv og politikk, nå er klare for handling. Å redesigne det globale matsystemet for å sikre sunn, bærekraftig mat til en voksende befolkning er et av verdens største og viktigste gruppearbeid akkurat nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har fått kongelig drahjelp i tillegg. Både kronprinsesse Mette-Marit og kronprinsesse Victoria bidrar i år. I tillegg vil nok kokkeguru og matrevolusjonist Jamie Oliver skaffe mye oppmerksomhet. Ifølge EAT er det i år påmeldt dobbelt så mange pressefolk fra hele verden som i fjor.

Les også: Gunhild Stordalen ønsker å gi bånn gass

Høie på plass

EAT-konferansen skal finne løsninger for økt bærekraft i matproduksjon og verdens matsystemer, økt matsikkerhet og sunt kosthold. Ifølge Stordalen kan halvparten av verdens befolkning klassifiseres som feilernærte, om man regner med alle som får for lite, for mye eller feil mat. Tiltak for å gjøre noe med dette er i gang i Norge, og en av dem som skal til Stockholm er helse- og omsorgsminister Bent Høie (H):

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– EAT har skapt en viktig møteplass som jeg er glad for å være en del av. Mye av arbeidet som er viktig for folkehelsen og bærekraft skjer ikke i helsesektoren eller i offentlig sektor. Derfor må vi gjøre jobben sammen. På tvers av næringer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høie fikk nylig konkrete tiltaksforslag fra en næringsgruppe som skal bedre kostholdet i befolkningen. De er i gang med tiltak for å redusere salt og mettet fet, nå kommer tiltak for å redusere sukker i kostholdet.

Les også: Stordalen avlyser tradisjonsrik 16. mai-fest

Radiovert

Stordalen fikk tidligere i år Frederikke-prisen for innsatsen i EAT og for sin åpenhet om sykdommen. Hun valgte å bruke prispengene til å invitere Etiopiske sanitetskvinner til EAT-forum.

Oppmerksomheten har vært stor de siste månedene og Stordalen har denne uka stilt opp som gjestevert for Sveriges Radios populære radioprogram «Sommar i P1», i en sending som går på lufta 28. juni.

For å kunne klare oppgavene den siste tiden har hun satt behandlingen litt på vent, men onsdag, dagen etter konferansen, reiser hun tilbake til sykehuset i Amsterdam for å fortsette behandlingen. Ektemannen Petter har uttalt til TV 2 at det blir fem uker med ny stamcelletransplantasjon, med cellegift og alt det som hører med.

Etter planen skal hun være tilbake i rampelyset i september. Da har hun takket ja til å komme når Norges største landbruksmesse, Dyrsku'n, fyller 150 år.

Les også: Klima på tallerkenen for Gunhild Stordalen