Listhaug fikk hard medfart i Stortinget

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi Listhaug mener manglende kriseforståelse forklarer at flere av forslagene hennes ble stemt ned av Stortinget fredag. Hun åpner for å fremme dem på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har flere forslag som vi kan legge i skuffen og ta opp igjen dersom det blir nødvendig, framholder innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) overfor NTB.

Listhaug sier hun regner med at kriseforståelsen i andre partier vil være tilbake dersom det skulle bli en lignende situasjon som i fjor høst.

– Asylankomstene er lave akkurat nå. Jeg registrerer at behovet som andre partier så for innstramminger før jul, ikke virker like prekært nå. Men vi tenker langsiktig og innser at presset mot Europa kommer til å fortsette. Derfor må vi hele tiden være på vakt, sier hun.

Les også: Listhaug mener Norge er blitt mindre attraktivt

Ap-kritikk

Stortinget vedtok fredag en rekke innstramminger som sammen gjør norsk asylpolitikk strengere enn noensinne. Men Listhaug og Frp skulle helst ha gått lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At regjeringens forslag om nye regler for enslige mindreårige asylsøkere og for familiegjenforening falt, er «dårlig nytt for landet». Ifølge Listhaug vil Ap og Sps mer moderate forslag til innstramminger innen familiegjenforening føre til større innvandring til Norge enn om regjeringens forslag hadde blitt vedtatt.

– Flertallet bidrar til at familier fremdeles vil finne det like attraktivt å sende barna sine på en potensielt livsfarlig reise til Europa og Norge, sa Listhaug i Stortinget.

Les også: Pedersen mener Listhaug undergraver asylforlik

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp og Høyre stemte for øvrig for forslaget fra Ap og Sp, etter at deres primære forslag var falt, og sørget dermed for at det ble vedtatt.

Høy temperatur

Fredagens stortingsdebatt om asylinnstramminger fulgte kjente spor, men det var tidvis høy temperatur i ordskiftet. Fra Ap-hold ble Listhaugs situasjonsbeskrivelse kraftig imøtegått.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringspartiene lider i dag i stor grad nederlag, fordi de selv valgte politisk spill fremfor lederskap, sa Dag Terje Andersen (Ap).

Innvandringspolitisk talskvinne Helga Pedersen avviser at Ap vanner ut og myker opp innstrammingsforslagene eller at partiet har gjort «kuvending» i asylpolitikken, slik Listhaug fastslo.

– Regjeringen har ikke sannsynliggjort at deres forslag om mer midlertidighet vil ha effekt og får derfor ikke vår støtte, sier hun.

Les også: Flertallet synes Listhaug gjør en god jobb

Hersketeknikk

Hett ble det også i et ordskifte mellom Listhaug og Venstre-nestleder Terje Breivik, som mener det er viktig at ikke Stortinget godtok regjeringens forslag som de var.

– Stortinget ville da ha legitimert en minister som kalkulert spiller på fremmedfrykt og tillater seg en ordbruk som om flyktningene representerer den største trusselen kongeriket noen gang har vært utsatt for, sa Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil ta avstand fra en slik karakteristikk og mener det er på tide at vi slutter med denne typen hersketeknikker, repliserte Listhaug.

At Frp til tross for alle innstrammingene Stortinget fredag vedtok, gjentatte ganger slo fast at partiet egentlig hadde ønsket seg en enda strengere politikk, fikk Senterpartiets Marit Arnstad til å reagere.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor statsråden snakker ned de innstrammingene som faktisk gjøres i dag, sa hun.