Fant hodeskallen til birkebeiner som døde i 1197

<p>Hodeskallen fra en birkebeiner ble fredag funnet under arkeologiske utgravinger av en gammel brønn på Sverresborg i Trondheim. Ifølge Kong Sverres saga kastet baglerne en død birkebeiner i brønnen da de inntok borgen i 1197.</p>
Hodeskallen fra en birkebeiner ble fredag funnet under arkeologiske utgravinger av en gammel brønn på Sverresborg i Trondheim. Ifølge Kong Sverres saga kastet baglerne en død birkebeiner i brønnen da de inntok borgen i 1197. Foto: Niku / NTB scanpix

Skjelettet og hodeskallen til en død birkebeiner er funnet under utgravingen av en brønn på Sverresborg i Trondheim. Ifølge Kong Sverres saga kastet baglerne birkebeineren i brønnen i 1197.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag gravde arkeologene fram store deler av skjelettet etter birkebeineren, etter å ha arbeidet med utgravingen i tre uker. De første restene etter den mer enn 800 år gamle birkebeineren ble funnet i 2014.

Fredag formiddag fant arkeologene også hodeskallen til birkebeineren i brønnen.

– Det er helt unikt at skriftlige kilder blir bekreftet på denne måten. Dette er stort både i nasjonal og internasjonal sammenheng, sa arkeolog Anna Petersén ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) til NRK torsdag.

Les også: Henter ut 50 skjeletter fra Torvet i Kristiansand

I Kong Sverres saga skildres historien om da baglerne tok Sverresborg i 1197. Baglerne tok alt godset de fant i borgen, før de brant ned husene som var der. De slengte en død mann i brønnen og fylte den med stein til den var full, heter det i sagaen.

Les også: Fant mystisk skjelett under renovasjon

Utgravingen er bestilt og finansiert av Riksantikvaren, for å sikre skjelettrestene etter birkebeineren. Det har også vært et mål for Riksantikvaren å finne mest mulig ut om tiden rundt hendelsen og, om mulig, lære mer om selve hendelsesforløpet.

Les også: Kan ha funnet ukjent vikingsted i Canada

Personvernpolicy