Nabofar i Alvdal-saken dømt til forvaring

Statsadvokat Iris Storås var aktor i saken i Nord-Østerdal tingrett. Hun la ned påstand om at 51-åringen skulle dømmes til 15 års forvaring.
Statsadvokat Iris Storås var aktor i saken i Nord-Østerdal tingrett. Hun la ned påstand om at 51-åringen skulle dømmes til 15 års forvaring. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som ble omtalt som nabofaren i Alvdal-saken, er dømt til forvaring i åtte år og åtte måneder for overgrep mot en sønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Østerdal tingrett beskriver overgrepene som svært grove, kyniske og groteske. Retten har kommet til at det foreligger nærliggende fare for at tiltalte på løslatelsestidspunktet på nytt vil kunne begå en alvorlig seksualforbrytelse.

– Sammenfattende ser retten det slik at en tidsbestemt straff ikke gir et tilstrekkelig samfunnsvern og at det derfor er nødvendig å idømme tiltalte forvaring, heter det i dommen.

Minstetiden er satt til fire år og åtte måneder. Dette er en fellesstraff med to tidligere dommer.

Anmeldt i 2015

51-åringen var en av fire personer som ble dømt i den store overgrepssaken i Alvdal. Da ble han dømt til sju års fengsel for å ha latt et samboerpar forgripe seg på to av barna hans. I Sør-Østerdal tingrett ble han i februar 2015 dømt til fire års fengsel for seksuelle overgrep mot en sønn og en datter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen som falt torsdag, gjelder en tredje sønn som var under ti år da overgrepene skal ha funnet sted fra 2002 til 2005. Det vil si samtidig med at overgrepene i Alvdal-saken fant sted.

Sønnen anmeldte sin far i oktober 2015. Det finnes ingen tekniske bevis eller vitnebevis i saken, men retten mener sønnens forklaring i retten har vært troverdig. Retten finner det bevist at overgrepene skjedde gjentatte ganger fra 2002 da familien flyttet til Alvdal og fram til februar 2005 da familiens barn flyttet til omsorgshjem.

– Jeg er fornøyd med at retten tror på min klient da han fortalte om hvordan han hadde det da han bodde i Alvdal. Han er veldig glad og lettet. Samtidig har jeg gjort ham oppmerksom på at vi må være forberedt på at domfelte anker til lagmannsretten, sier sønnens bistandsadvokat, Aina Helene Tvengsberg, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Alvdal-dømt anmeldt for flere overgrep

Erkjenner ikke straffskyld

51-åringen har ikke erkjent straffskyld. Han mener også at han er utsatt for justismord og er uskyldig dømt både i Alvdal-saken og i dommen fra Sør-Østerdal tingrett i 2015.

«Ved sin manglende erkjennelse og totale mangel på innsikt, viser tiltalte at han reelt sett ikke er behandlbar verken for sin pedofilidiagnose, for sin diagnose dyssosiale personlighetsforstyrrelse eller i forhold til hans langvarige og grunnleggende rusproblemer både i forhold til alkohol og/eller narkotika ved bruk av hasj og amfetamin», heter det blant annet i den 32 sider lange dommen.

Aktor, statsadvokat Iris Storås, la ned påstand om at 51-åringen skulle dømmes til forvaring i ni år og ni måneder med en minstetid på fire år og ni måneder. Retten har kommet til at 51-åringen har krav på fradrag for den tiden han har tilbrakt i varetekt/soning av tidligere dommer, og har derfor landet på at en korrekt straff er forvaring i åtte år og åtte måneder med en minstetid på fire år og åtte måneder.

51-åringen er også dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisningserstatning til sønnen.