Meny

PST: – Materialet er overbevisende nok til utlevering

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST mener etterforskningsmaterialet fra italienske myndigheter er godt nok begrunnet til å si ja til utlevering av mulla Krekar.

Utleveringssaken mot Krekar og en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen, startet i Oslo tingrett torsdag.

Italienske myndigheter har bedt om utlevering av de to, samt en tredjemann, en norsk statsborger, fordi de mener de deltar i et transnasjonalt terrornettverk kalt Rawti Shax. Saken mot tredjemannen skal behandles på et senere tidspunkt, opplyste PST i retten.

De tre ble alle pågrepet i en koordinert felleseuropeisk aksjon 11. november 2015, etter arrestordre fra italiensk politi. Totalt ble 16 personer pågrepet i flere europeiske land.

– Vi mener at vilkårene for å utlevere de to ansees å være til stede, uttalte politiadvokat i PST, Signe Kathrine Aalling i retten.

Les også: Krekar mener han er utsatt for politisk spill

Sannsynlighetsovervekt

Aalling pekte på at det foreligger et uvanlig omfattende etterforskningsmateriale fra Italia, hentet inn over en perioden på fire år og fra flere land, inkludert Tyskland, Sveits og Norge.

– Det er både vurderinger og også gjengitt konkret bevismateriale der som gjør at vi mener det er skjellig grunn til mistanke, utdyper Aalling overfor NTB i en pause.

– Det som er essensielt i denne saken, er at dette kun dreier seg om et krav om sannsynlighetsovervekt. Selve skyldspørsmålet skal vurderes i Italia, understreker hun.

Mulla Krekars advokat Brynjar Melling har krevd at en eventuell sak skal føres i Norge. Dette avviser Aalling.

– Det er italienske myndigheter som har drevet etterforskningen, da er det naturlig at de også fører den fram i domstolen, sier hun.

Les også: Krekar-venn mister dansk statsborgerskap

– Ledet terrornettverk

I sitt innledningsforedrag redegjorde Aalling for de italienske anklagene mot Krekar og 42-åringen.

Ifølge italienske politi skal Krekar ha stiftet og ledet et transnasjonalt terrornettverk kalt Rawti Shax med celler i en rekke europeiske land og i Midtøsten.

– Organisasjonen er basert på et fundamentalistisk religionssyn som legitimerer voldelig jihad og martyrdom som verktøy i kampen mot Vesten og vestlig tilstedeværelse i muslimske land. Deres endelig mål er å styrte det sittende selvstyret i Kurdistan i Irak, uttalte Aalling, i retten.

Les også: Krekar-partnere slipper utlevering til Italia

Politisk spill

Mulla Krekars advokat Brynjar Melling sier hans klient mener det ligger et politisk spill ligger bak begjæringen om utlevering til Italia.

– Og det har han all grunn til. Man trenger ikke å være veldig konspiratorisk for å forstå at han tillater seg å tenke slik når han har vært gjennom fire regjeringer som alle har vært veldig hissige på grøten for å få ham ut, sier Meling.

Meling hevder det er dokumentert at flere fra den politiske ledelsen i Norge har vært i Italia.

Meling ser for seg at utleveringssaken blir en lang prosess med ankemuligheter helt til Høyesterett.

– Til slutt er det opp til departementet og aller sist Kongen i statsråd å bestemme om utlevering skal skje, påpeker han.

Det er satt av fem dager til saken.

Les også: Mulla Krekar krever 200.000 kroner av staten

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus