Russiske rakettdeler falt ned på norsk side av Barentshavet

Et trinn fra en russisk rakett krasjlandet sist helg i Barentshavet. To deler av rakettrinnet havnet i sjøen i norsk økonomisk sone, skriver The Independent Barents Observer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raketten ble skutt opp fra Plesetsk-basen i Arkhangelsk-regionen lørdag. Drøyt to minutter etter oppskytingen separerte det første trinnet seg fra resten av satellitten og havnet i Barentshavet. Dette bekreftes av kaptein Brynjar Stordal i Forsvarets operative hovedkvarter.

Ifølge The Independent Barents Observer havnet én av rakettdelene i havet rundt 150 kilometer nord for Varangerhalvøya i Finnmark. Den andre delen landet lenger nordvest på norsk side, mens en tredje bit traff sjøen mellom Grønland og Ellesmere Island i Canada.

Det er ikke kjent hvor mye drivstoff som var igjen i det første trinnet da det løsnet fra resten av raketten, og som kan lekke ut i Barentshavet. Det er uansett liten grunn til bekymring dette skal skade livet i havet, mener forskningsleder Øyvind Voie ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Begge drivstofftypene i første steg av raketten brytes ned i vann, sier Voie og legger til at nedbrytingen går mye raskere i saltvann enn i ferskvann.

– Bare lokale organismer på det forurensede stedet vil bli påvirket, mener han.

Personvernpolicy