Aktor: – Slutter man seg til IS i 2014, så har man terrorhensikt

Statsadvokat Frederik Ranke er aktor i terrormedvirkningssaken i Oslo tingrett. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Statsadvokat Frederik Ranke er aktor i terrormedvirkningssaken i Oslo tingrett. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tidspunktet da de to tiltalte sluttet seg til IS, viser at de hadde terrorhensikt, mener statsadvokat Frederik Ranke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ranke startet tirsdag formiddag på sin prosedyre i terrormedvirkningssaken som har pågått i Oslo tingrett siden midten av mai.

To menn, en 23 år gammel tsjetsjener med russisk statsborgerskap og en 46 år gammel norsk statsborger med norsk-pakistansk bakgrunn, er tiltalt for deltakelse i en terrororganisasjon og for å ha inngått forbund om å utføre en terrorhandling ved å slutte seg til den terrorlistede ekstremistgruppen IS i Syria.

Les også: Splittelse blant de irakiske styrkene som kjemper mot IS

Nekter straffskyld

Statsadvokat Ranke uttalte i retten at tidspunktet da de to dro til Syria – høsten 2014, viser at de hadde terrorhensikt.

– Etter vårt skjønn er det ganske åpenbart at hvis man slutter seg til IS på det tidspunktet, når verden visste så mye om hva organisasjonen sto for, da har man terrorhensikt, sa Ranke og pekte på at IS på det tidspunktet var kjent for bombeaksjoner mot sivile, halshogging av gisler, menneskehandel og etnisk rensing.

23-åringen har erkjent at han sluttet seg til IS, men nekter straffskyld for terrorforbund. 46-åringen nekter straffskyld på begge punkter og hevder at han havnet i en IS-leir i Syria ved en feiltakelse.

Les også: IS likviderer 38 «spioner»

– Fremdeles IS-medlem

Ranke mener de to tiltalte har svært lav troverdighet.

Han pekte på at de to har endret sine forklaringer en rekke ganger, og først innrømmet å ha vært i Syria da de ble konfrontert med bevis.

23-åringen har forklart at han ville slutte seg til IS i Syria, men kun for å drive humanitært arbeid og hjelpe den syriske befolkningen. Da han i et senere avhør ble konfrontert med lydopptak der han blant annet snakket om å ta sexslaver, nektet han å forklare seg mer for politiet.

23-åringen har forklart at det var en skjellsettende observasjon i Syria, som ikke hadde med IS å gjøre, som gjorde at han ville dra hjem. På grunn av det han hevder er frykt for familiens sikkerhet har han nektet å forklare seg om hendelsen og om sitt forhold til IS i dag for åpen rett.

Ranke sier påtalemyndigheten tror 23-åringen fremdeles er å regne som et IS-medlem og at han framstår som en klassisk fremmedkriger – ikke hjelpearbeider.

Les også: Norsk Syria-farer erkjenner deltakelse i IS

Midtlivskrise

Om 46-åringen uttalte Ranke at påtalemyndigheten mener han har enda mindre troverdighet enn 23-åringen.

Aktor tror ikke på hans forklaring om at han egentlig skulle slutte seg til Den frie syriske hæren (FSA), som anses som en legitim del av motstandsbevegelsen i Syria, men havnet i en IS-leir ved en feiltakelse.

Ranke påpekte at opplysningene om FSA først kom etter et halvt år i varetekt, og at ingen vitner eller funn understøtter at 46-åringen skal ha vært opptatt av denne gruppen.

Ranke sier han ikke tror at 46-åringen dro til Syria fordi han ble radikalisert, men at han gikk gjennom en midtlivskrise hvor han endret livsanskuelse.

– Vi legger til grunn at han sympatiserer med IS, uttalte statsadvokaten.

Han pekte blant annet på at 46-åringen benyttet et profilbilde med islamistisk motiv på sin Viber-konto og hadde hengt opp et avisutklipp med en tegning av IS-flagg på veggen i fengselscellen

– Det virker veldig underlig at man henger et bilde av et slikt flagg opp hvis man har vært gjennom et månedslangt mareritt i feil organisasjon, uttalte Ranke.

Les også: Aktor: – De dro da IS hadde vist seg fra sin verste sidePersonvernpolicy