Nødnett sårbart for uvær

Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Da uværet Tor rammet Vestlandet i januar, falt 175 basestasjoner i nødnettet ut. Nettet er ikke så robust som antatt, vedgår Direktoratet for nødkommunikasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Veritas-rapport viser hvor mange basestasjoner som falt ut under uværet. 120 av de 175 basestasjonen var ute av drift i mer enn ti minutter, melder NRK. Verst var forholdene rundt midnatt natt til 30. januar, da «store områder var uten dekning», heter det i rapporten.

Tor Helge Lyngstøl leder Direktoratet for nødkommunikasjon. Han sier direktoratet nå bør se på de basestasjonene som falt ut og har vist seg sårbare og redusere konsekvensene for andre basestasjoner ved driftsproblemer.

– Kort sagt må vi prøve å prioritere tiltak innenfor de rammene vi har, slik at det blir mest mulig robust, sier Lyngstøl. Et stort forbedringspotensial er å bygge ut løsningene for reservestrøm, men det er kostbart.

– Da snakker vi om milliarder, sier Lyngstøl, som tror man vil komme langt med én til tre milliarder. Både Sverige og Storbritannia støtter seg i mye større grad på reservestrøm, mens Norge har basert seg på eksisterende teleinfrastruktur.

– Vi har merket at det ikke var så robust som vi kanskje hadde håpet og trodd, vedgår Lyngstøl.

Personvernpolicy