Stortinget åpner for felling av kongeørn

Illustrasjonsfoto: Roland Schgaguler / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Roland Schgaguler / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Stortinget stemte mandag for et prøveprosjekt der det kan gis fellingstillatelse på kongeørn, som i utgangspunktet er totalfredet. Naturvernforbundet er bekymret for bestanden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget gjelder et prosjekt på Fosenhalvøya og i deler av Troms, melder NRK.

– Det er en flertallsmerknad, ikke et offisielt vedtak. Men vi ber om at dette prosjektet føres videre, sier Torhild Aarbergsbotten (H). Hun håper prosjektet kan komme i gang allerede i løpet sommeren, og senest til neste år. I likhet med ulv, jerv, bjørn og gaupe er også kongeørnen totalfredet i Norge.

– Men vi har forvaltning av bjørn og jerv, og det er det vi ønsker med kongeørn også, sier Marit Arnstad i Senterpartiet.

Les også: Frp i Sør-Trøndelag vil avvikle rovdyrsoner

I de aktuelle områdene skaper ørnen problemer for reindriften, men Naturvernforbundet er bekymret for at prosjektet skal gå ut over ørnebestanden.

– Det er enkeltørner som spesialiserer seg på å ta tamdyr. At man skal ta ut dem kan vi være enige i, men i dette forslaget åpner man for å felle ørn før de har gjort skade. Vi håper virkelig prøveperioden blir strengt håndhevet, sier leder Lars Haltbrekken.

Personvernpolicy