Ingen vil være sammen med Kristiansand

Lillesand er blant kommunene der flertallet stemte nei til sammenslåing med Kristiansand. Her et sommerbilde fra Brekkestø.
Lillesand er blant kommunene der flertallet stemte nei til sammenslåing med Kristiansand. Her et sommerbilde fra Brekkestø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Innbyggerne i fire sørlandskommuner ønsker ikke å slå seg sammen med Kristiansand, viser opptellingen fra folkeavstemningene mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne i Birkenes, Lillesand, Søgne og Songdalen ønsker ikke å slå seg sammen med Kristiansand for å bli én stor kommune. Det er klart etter at stemmene er talt opp i de fire kommunene.

Mandag gikk innbyggerne i de fire kommunene til valglokalene for å stemme om det såkalte K5-alternativet. For Søgne og Songdalen var det også et alternativ å bare velge hverandre eller fortsette som i dag.

Dersom folket får bestemme, blir det altså ingen ny storkommune på Sørlandet. Nei-prosenten var høyest både i Lillesand (66), Birkenes (63), Songdalen (55) og Søgne (62,5), melder flere medier.

I Søgne stemte 9 prosent for å slå seg sammen med Songdalen, mens K5-alternativet fikk 28,5 prosent. I Songdalen ønsket 9 prosent å slå seg sammen med Søgne, mens 35,3 ønsket seg en storkommune med Kristiansand.

I Kristiansand skal det ikke holdes noen folkeavstemning om sammenslåing.

Nei, nei, nei

I alt 20 kommuner i landet hadde folkeavstemning mandag. Og slik det ser ut sent mandag kveld, er det nei over nesten hele den berømte fjøla.

I Agder-fylkene sa de nei også i Farsund, Flekkefjord, Kvinesdal og Iveland, i tillegg til dem som stemte over K5-alternativet. Nei ble det også i Trøgstad i Østfold og i Kvinesdal i Vest-Agder, skriver Fædrelandsvennen.

I Gjemnes i Møre og Romsdal stemte 51 prosent mot sammenslåing.

Les også: Nei til storkommune i Rogaland

Ja, nei, ja, nei

I Trøndelagsfylkene gikk Levanger og Verdal til stemmeurnene i nord og Holtålen i sør.

I Levanger i Nord-Trøndelag ble det et flertall for sammenslåing med Verdal på 68,8 prosent. I Verdal er ikke ønsket om å slå seg sammen like sterkt, 24,4 prosent var for. 71,3 prosent ønsker å fortsette som før, melder NRK. Innbyggerne i Holtålen stemte mot sammenslåing.

I Os i Hedmark stemte 55 prosent nei til å slå seg sammen med Røros. I Røros var lysten på en sammenslåing større – her ble det ikke holdt folkeavstemning, men en innbyggerundersøkelse viste at 63 prosent ønsket seg en sammenslåing, skriver Adresseavisen.

En ny mulighet

Heller ikke i Flakstad og Moskenes i Nordland hadde man lyst til å slå seg sammen med andre kommuner. Det hadde derimot innbyggerne i Vestvågøy, der 61,4 prosent stemte for en sammenslåing. I Troms viste resultatet fra Gratangen at 73,8 prosent ønsker å stå alene.

En ny mulighet for å gi kommunalminister Jan Tore Sanner (H) en grunn til å smile etter «supermandagen» kommer dersom Båtsfjord kommune i Finnmark eller Storfjord kommune i Troms går mot strømmen. Her blir ikke resultatene klare før tirsdag.

Personvernpolicy