Forsker: – Afghanistan-rapport omtrent som ventet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskningsdirektør Arne Strand ved Christian Michelsens Institutt er ikke overrasket over rapporten om det norske bidraget i Afghanistan, men regner med flere nyanser når hele rapporten blir kjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en artikkel i Fædrelandsvennen søndag kommer det fram at utvalget, som er ledet av tidligere forsvars- og utenriksminister Bjørn Tore Godal, er kritisk til Norges bidrag i Afghanistan. Rapporten, som legges fram mandag påpeker også at situasjonen i landet er «nedslående».

Les også: Afghanistan-rapport med krass kritikk av Norge

– Rapporten er omtrent som jeg hadde forventet. Beskrivelsen deres går til 2014, og situasjonen i Afghanistan har forverret seg siden da, sier Arne Strand, forskningsdirektør ved Christian Michelsens Institutt til Aftenposten.

– Det er en negativ trend som har forsterket seg ytterligere. Taliban har styrket seg, de sivile tapene har økt og den økonomiske situasjon har forverret seg.

Strand, som har forsket på Afghanistan i mange år, tror samtidig at rapporten er mer nyansert enn det som er kommet fram i den første artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Utvalg feller dom over Norges innsats i Afghanistan

– Norge har bidratt en del i samfunnsutviklingen. Vi kommer ikke unna at Afghanistan i dag er veldig forskjellig fra i 2001, sier forskeren og trekker fram at helsevesenet er blitt mye bedre og at det i dag er langt flere som har mulighet til å få skolegang og utdanning, ikke minst jenter.